Nordkapp 2022 dag: 6 Mosjøen Camping til Saltstraumen Camping (Polarcirklen) (Reklame)

Peer Neslein fortæller:

I dag skal vi køre fra Mosjøen Camping til Saltstraumen Camping, men undervejs skal vi passerer Polarcirklen på Saltfjeldet.

Ved  Saltstraumen skal vi se strømmen ind i fjorden når det skifter fra ebbe til flod. Strømmen er dog kraftigt visse dage om året.

Kort over dagens rejserute.

Der er blå himmel, skyer og regn da vi vågner om morgenen og vi vælger at køre til Ford værkstedet i byen for at få tjekket bilen. Resultatet er at vi skal have skiftet en  magnetrelæ når vi kommer hjem, så bilen ikke går i nødprogram når den bliver belastet. Værkstedsbesøget betyder at vi bliver forsinket nogle timer, men Jan Olesen og hans mor Inge-Lise og Karin og Tommy Rasmussen venter på os lige uden for Mosjøen, så vi ikke skal køre alene. Tak for det. De andre deltagere har vi bedt om at de køre den aftalte rute over Polarcirklen til Saltstraumen Camping, hvor vi så mødes i løbet af eftermiddagen.

 

Ford har heldigvis et værksted i Mosjøen hvor vi overnatter.

Vi er nået til Polarcirklen på Saltfjeldet.

Den nordlige polarcirkel er en polarkreds og er en af Jordens fem store breddekredse. Den nordlige polarcirkel ligger på breddegrad 66° 33’39” nord for ækvator. Området nord for cirklen kaldes Arktis, mens området umiddelbart syd for kaldes den nordlige tempererede klimazone. På den sydlige halvkugle kaldes den tilsvarende breddekreds for den sydlige polarcirkel.

Om sommeren er der midnatssol mellem polarcirklen og nordpolen. Om vinteren er der polarnat. Ved selve polarcirklen er midnatssolen og polarnatten begrænset til et døgn om året, mens nordpolen vil have midnatssol og polarnat skiftevis omkring et halvt år ad gangen.

Internationalt går den nordlige polarcirkel gennem Norge, Sverige, Finland, Rusland, USA (Alaska), Canada, Grønland og Island. De tre største byer nord for polarcirklen er alle russiske: Murmansk (325.100), Norilsk (135.000) samt Vorkuta (85.000), mens Tromsø i Norge har omkring 62.000 indbyggere. Rovaniemi i Finland ligger lige syd for polarcirklen og har omkring 58.000 indbyggere.

Jan Olesen og hans mor Inge-Lise ved Polarcirklen.

Tommy og Karin Rasmussen ved Polarcirklen.

 

Peer og Signe Neslein (far og datter) ved Polarcirklen.

Vi skal selvfølgelig lige besøge shoppen på Polarcirklen.

Jan, Peer og Signe shopper i polarcirkelcenteret.

Mindesmærker fra 2.verdenskrig hvor bl.a. russiske fanger byggede vejen over fjeldet. Og det slap mange af dem ikke levende fra.

Sidste på eftermiddagen er vi ankommet til Saltstraumen Camping der ligger næsten lige ud til Saltsraumen, som er kendt for sine malstrømme når tidevandet skifter fra Flod til ebbe eller omvendt. Det var dog ikke så kraftigt da vi så på det.

Jeg lovede tidliger at præsentere vores deltagere som er med på rejsen. Her er det Loren Abenio og Jan Mølgaard fra Valby.

 

På gensyn i morgen.

Signe & Peer Neslein (Datter og Far)

Campingferie.dk

 

Annonce: