Nordkapp 2022 dag: 5 – Halland Camping, Rennebu til Mosjøen Camping (Bilen i nødmode) (Reklame)

Peer Neslein fortæller:

Vi er nået til dag 5 på vores guidede campingtur til Nordkapp. Vi har overnattet på Halland Camping i Rennebu omkring 50 km syd for Trondheim.

I dag er en transportdag hvor vi skal køre 459 km til vores mål Mosjøen Camping. Det er vores længste rejse på de 10 dage til Nordkapp.

Trondheim overrasker med en del motorveje og tunneller og en 3-sporet motorvej (i begge retninger), men der er også blevet bygget meget, som i alle andre byer. I gamle dage kom man gennem byen og kunne lige parkere ved Nidaros domen og se både den og gå hen til Bryggen med de gamle købmandsgårde ved Nidelven. Men byen har nu over 200.000 indbyggere, så der er dukket mange nye boligområder op ved  elven og havnen.
Men vi benytter os af de gode veje uden om byen så vi kan komme videre mod nord.

Skilte på motorvejen fortæller at det koster kr at køre på vejen. Hvad det koster finder jeg ud af når der dumper et brev og regning ned i min postkasse, da kameraer fotograferer nummerplader der passerer.

Nord-Norge er den nordligste landsdel i Norge og består af de to fylker Nordland og Troms og Finnmark.

Arealet, 175.246 km², udgør næsten halvdelen (45,5 %) af Norge. Kun én ud af ti nordmænd (10,1 %) bor i området. Landsdelen præges af store afstande og meget spredt bosætning. Mens befolkningstætheden i landet som helhed er 14/km², er den kun 2,66/km² i Nord-Norge.

Efter 2. verdenskrig har centralisering præget hele Norge. For Nord-Norges vedkommende har denne virket i to retninger. I 1960’erne og 70’erne var der en særlig stor fraflytning, hvor mange flyttede til de mere centrale områder i Syd-Norge. Men samtidig virkede den regionalt i Nord-Norge, hvor de største byer Tromsø, Bodø, Harstad og Narvik mangedoblede deres indbyggertal. Også nyere bysamfund som Finnsnes, Alta og Kirkenes voksede.

En række af Norges fineste seværdigheder findes i landsdelen: Polarcirklen, midnatsolen, den karakteristiske natur og miljø i Lofoten, Nordkapplateauet, Adolfkanonen i Harstad, Ishavskatedralen i Tromsø, Norsk Luftfartsmuseum, Luftforsvarsmuseet og Saltstraumen i Bodø, helleristningerne i Alta og verdens formentlig nordligste by Hammerfest.

Siden 1939 har fire hurtigruteskibe været opkaldt efter landsdelen – MS (og tidligere DS) «Nordnorge».

Det nordligste punkt af det nordlige Nord-Norge er den nordlige norske by Nordkapp.

Landskaberne er dejlige her i Nord-Norge hvis man altså er til natur og wilderness. Men når man så kører i autocamper eller med en campingvogn på krogen så er det skønt at have sit eget fritidshus med.

Problemer med bilen

På turen i dag oplevede jeg at bilen pludselig gav et knald fra sig hvorefter momentet i motoren blev reduceret. Jeg har før oplevet (på en anden bil) at en slange til turboen er sprunget af, men det specielle denne gang var at da jeg stoppede og slukkede motoren var der igen fuld turbo på. Da jeg så senere pressede bilen op af en meget stejl bakke, slog turboen igen fra. Jeg valgte at forsætte med at køre og kunne godt køre op ad bakker med vogntoget, men med reduceret kraft. Jeg stoppede så igen og slukkede motoren og startede den igen og igen med fuld turbo. Og så kørte jeg så med fuld turbo de sidste 100 km af dagens 459 km. Jeg accelererede dog ikke vildt op af de stejle bakker men kørte alligevel pænt hurtigt op. På campingpladsen var der straks gode råd og hjælp fra deltagerne på vores guidede tur og jeg besluttede at fortsætte med vognen. Den har kørt 128.000 km og er en Ford Kuga 2,0 diesel med 180 hk, 400Nm, automatgear og 4-hjulstræk.

Send gerne dine tanker om problemet til mig på peer@neslein.com

Efter en lang dag (turens længste) og problemer med bilen er det meget rart med en Pizza.

Efter en trals dag er det dejligt at sætte sig i sin campingvogn og slappe af mens regnen begynder at hamre taget. Men regnen kommer ikke ind. Jeg skal nok fortælle om vognen og dens udstyr, men i dag vil jeg holde fyraften kl. 21.00. De andre dage har jeg holdt fyraften kl. 23.30.

I morgen skal vi videre til Polarcirklen på Saltfjeldet og så kører vi ind i midnatssolens land. Vores mål er Saltstraumen Camping hvor vi skal opleve flod og ebbe og malstrømmen ved Saltstraumen.

På gensyn

Signe & Peer Neslein (Datter og far)

Campingferie.dk

Annonce: