Det Samiske vintermarked i Jokkmokk afholdes i 2017 for 412 gang. Det er et stort tilløbsstykke og hvert år er der mange tusinde besøgende.

Der findes et stort antal boder med alt i Samisk specialiteter, det er både indenfor håndværk og her mere spiselige effekter.

Der er rigtig mange der sælger kunsthåndværk og Samiske effekter såsom ting lavet af rengevier.

Renskind er også en vare man kan købe flere steder, her undersøger Peer kvaliteten ved en af boderne.

Skulle man ønske et helt rensdyr kan dette også lade sig gøre.

Håndlavet smykker udført i renskind og tintråd er en stor specialitet på markedet og der er flere boder med stort udvalg.

Der er også mange boder hvor voksne mænd kan stå længe med næsen dybt begravet.

Det er kniv boderne, her er der rigtig flotte håndlavede knive i alle størrelser. Disse knive bruges til jagt og fiskeri, man skal dog lige være opmærksom på den Danske kniv lovgivning inden man køber et eksemplar med hjem.

Der er opstillet Samiske telte kaldet kåter på pladsen, her er der mulighed for at spise og drikke.

Der er dejligt varm indenfor og udover serveringen om dagen så festes der om aftenen. hvor man kan få en tår alkohol og en sving om.

Et af dagens højdepunkter er den store ren raid, et traditionelt samisk optog der viser hvordan samerne rejste i gamle dage.

Alle i optoget bære de originale samiske dragter og de specielle samiske støvler. De små sidder på de gamle pulke der trækkes af rensdyr.

Rensdyrene er også flot udsmykket med både hovedbånd og træksele i samisk udførelse.

Et andet af dagens helt store indslag er det store renrace der afholdes på Talvatis Søen i Jokkmokk. Her står renerne klar til at konkurrere mod hinanden. Disse rener er specielt opdrættet til at kunne udfører disse race.

Deltagerne der skal være med på slæden bag rensdyrene har tilmeldt sig til konkurrencen. Her er dagens deltager og de er fra både Sverige, Tyskland og England.

Deltagerne bliver nøje instrueret og herefter er det bare om at lægge sig så fast som muligt på slæden.

Når først rensdyret slippes så er der kun en vej og det er fremad, renen løber så hurtigt som muligt fremad og det går temmeligt stærkt.

Der er ikke mulighed for at styre, renerne løber ligeud og her er banen rund så denne følges. Så det eneste deltagerne kan gøre er at ligge så godt som muligt på slæden.

Når renen kommer i mål kaster alle hjælperne sig ud og griber fat i de liner der sidder bag på slæden for at bremse den. Herefter skal man have fat i renerne så de kan komme ned i tempo. Det er temmelig skægt at se netop denne del.

Se film om renrace her.: https://youtu.be/lR8-BZQEZCE

Det har været en skøn dag på markedet og i morgen skal vi på besøg i Ishotellet ved Jukkasjärvi og du kan kigge med.

På gensyn Mads & Peer.

Annonce:

Efterlad din kommentar