Campingtur til Øland – Del 10 – Borgholm Slot + film (Reklame)

Lisbeth og Peer Neslein fra Campingferie.dk er kørt til den imponerende ruin Borgholms Slot på Øland, der rejser sig på en 30 meter høj klippeknude med næsten lodrette sider mod havet.
Fra den gamle slotsruin er der flot udsigt over Kalmarsund.
Slottet er fra slutningen af 1200-tallet og ligger dér, hvor der 100 år tidligere i 1100-tallet lå et forsvarstårn. Herfra kunne man holde øje med skibstrafikken i Kalmarsund og uønskede gæster fra den anden side af Østersøen. På denne tid var øens befolkning udsat for angreb fra sørøvere, som bl.a. bortførte unge kvinder på øen for at sælge dem som slaver i Baltikum.
Slottets historie
I midten af 1600-tallet lod den svenske konge Karl X Gustav borgen om- og udbygge til et barokslot med fire længer og runde hjørnetårne opført i kalksten. Dengang gik den dansk-svenske grænse mellem Blekinge og Småland syd for Øland, og Borgholm skulle sikre rigsgrænsen mod Danmark.

På Borgholms Slot har de svenske konger udøvet magt og boet med deres familie, og slottet har dannet rammen om et lille samfund med vagtmandskab, fanger og fangevogtere, håndværkere, tjenestefolk, bønder der har leveret fødevarer, osv.

Sidst Borgholms Slot blev angrebet var i 1676-1677 under Den skånske krig (1675-1679), hvor danske krigsskibe beskød slottet ude fra Kalmarsund. I årene derefter fik slottet mere eller mindre lov til at forfalde. I oktober 1806 nedbrændte Borgholms Slot, og i dag er det kun de tykke kalkstensmure, der står tilbage.

 

Annonce:

Efterlad din kommentar