Eksperten & Amatøren – Campingtur gennem Danmark (ACSI, Dethleffs og Isabella) del 2 (Reklame)
Vi siger farvel til Sakskøbing camping og sætter kursen mod Tårs på det vestlige Lolland hvor vi skal med Langelandsfærgen Til Spodsbjerg på Langeland.
50 min. og en kop kaffe senere kører vi i land med kursen sat mod vest.
Vind et sæt ACSI CampingCard bøger og et CampingCard og få rabat på overnatninger!
I forbindelse med vores “Campingtur gennem Danmark” har vi sat et sæt ACSI bøger og et CampingCard på hølkant på en konkurrence som kører på Campingferies Facebook side.
Vi udtrækker vinderen mandag den 15. april så du kan nå at deltage.
Vidste du at du kan overnatte i din campingvogn med strøm og bad og 2 personer for mellem kr. 90 og kr. 150 pr dag når du bruger ACSI CampingCard.
Se dagens film med Eksperten & Amatøren i bunden af denne artikel!
Vi er nået til Tåsinge hvor vi drejer af og lokker campingvognen med på en tur ad de små veje. Til gengæld er Ambrosius egen både kæmpe stor og gammel.
Signe læser skiltet og beslutter sig for at vi skal lave en film om det gamle egetræ som står få km fra Valdemars slot.
Ambrosius-egen er en 400 år gammel kæmpeeg sydvest for Valdemars Slot ved Nørreskoven på Tåsinge. Egen er opkaldt efter digteren Ambrosius Stub, der omkring 1750 var skriver og huslærer på Valdemars Slot. Ambrosius Stub yndede efter sigende at sidde under egen og læse og skrive.
Den fredede eg er plantet eller sået omkring år 1600 og måler knap 7,5 meter i omkreds.
Ambrosius-egen blev dateret ved en udboring 13. juni 1997, og boreprøven viste, at træet er ca. 400 år gammelt.
Boreprøven viste også, at træet er i dårlig forfatning. Det indre er meget medtaget af råd, hvilket ses flere steder ved roden. I kronen er der tillige svampelegemer. Alt sammen sikkert forårsaget af, at store grene er knækket af så vand og fugt har trængt ind og forårsaget forrådnelse. Det er derfor et spørgsmål om tid, før træet dør.
Når man holder på en smal vej og man ser skiltet på billedet så ved man at man skal kigge efter et sted at vende. Jeg gætter på at min lånte Dethleffs er ca. 260 cm høj og jeg ved den er 230 cm bred, men jeg ved til gengæld også at skiltet henviser til porten ind til Valdemars slot, hvor man gerne må køre over slotspladsen med personbiler. Men der plejer at være mulighed for at vende lige før porten, hvis man ikke er bange for at skulle bakke lidt. Så jeg fortsætter.
Så er vi nået til Valdemars slot hvor vejen ender for vores vedkommende.
Her er så den famøse port hvor der står at man kun må køre 15 km/t. Jeg tror nu godt jeg kunne komme igennem med campingvogn hvis jeg måtte køre 50km/t. Men så er “min” Dethleffs nok ikke 230 cm bred længere. Det er iøvrigt slotskirken du ser i baggrunden.
Valdemars Slot på Tåsinge ved Svendborg blev bygget af Kong Christian 4. i årene fra 1639 til 1644 til sønnen Valdemar Christian. En nærliggende, ældre borg fra middelalderen, Kærsgård, blev nedbrudt og indgik i nybyggeriet. I 1677 erhvervede søhelten Niels Juel Tåsinge og slottet for den indtægt, som sejren i Søslaget i Køge Bugt indbragte ham. Han restaurerede slottet, som stadig er i Juel-slægtens eje. Slottet var tidligere hovedsæde for stamhuset Thorseng/Taasinge.
Vi er gået om på bagsiden af slottet bag kirken hvor der er lukket af for offentligheden. Men det er da muligt at kigge ind i det dejlige område.
Vi står på trappen ind til kirken og kigger ud over en del af parken. Se lige buskene som er vokset og groet ind imellem jern gelænderet. Det er da helt tornerose agtigt.
Det bliver sikkert flot når der kommer blade på træer og buske.
I morgen skal vi bl.a. til Landet kirke og tale om Linedanser og cirkusprinsesse Elvira Madigan (som hed Hedvig Jensen) og den svenske løjnant Sixten Sparre som endte deres store kærlighed på den værst tænkelige måde. Eller var det bare den ene af dem som havde truffet beslutningen. Det kan du bl.a. høre om i morgen.
På gensyn
Signe Neslein & Peer Neslein
Eksperten & Amatøren