Bornholm har 4 rundkirker og det er over halvdelen af alle rundkirker i Danmark. Da der kun findes 3 andre rundkirker i landet. Rundkirkerne har altid været en attraktion for turister og de er omgive af mystik og spændende historie.

Sankt Ols Kirke, Olsker, kirke ved byen Olsker 4 km syd for Allinge er med 13 m den højeste af Bornholms fire rundkirker.

Kirken var desværre lukket da vi kom forbi.

Kirken har romansk skib i tre etager med mulighed for tilrigning af et skyttegalleri om den øverste. Til dette skib har fra første færd sluttet sig et kor med apsis.

 

Det er altid spændende at gåen tur rundt på en kirkegård og kigge på grave og ikke mindst se kirken fra alle sider.

 

Spændende konstruktion at se på.

 

Skilt i stendige rundt om kirken.

 

 Russisk afdeling på Allinge kirkegård

Slutningen af Anden Verdenskrig bød på en mildest talt uventet drejning for Bornholm. For mens resten af Danmark fejrede, at tyskerne havde overgivet sig om aftenen den 4. maj 1945, ventede man på Bornholm på de britiske befrielsestropper.

De kom bare aldrig. Tværtimod kastede sovjetiske fly løbesedler ned over Bornholm, hvori man opfordrede den tyske kommandant Gerhard von Kamptz til at overgive sig til russerne – hvilket han nægtede.

Derfor bombarderede sovjetiske fly byerne Rønne og Nexø den 7. og 8. maj og besatte Bornholm den 9. maj 1945. Frem til den 5. April 1946 besatte op til 800 sovjetiske soldater øen Bornholm – og de omtrent 30 grave på kirkegården i Allinge er for de soldater, der døde i tiden 1945-1946 under opholdet på øen.

Hvert år, den 8. april, kommer russiske repræsentanter og nedlægger en krans for de døde soldater.

 

Russisk mindesmærke for de russiske soldaters indsats på Bornholm.

Mindesten med navnene på de døde russiske soldater som mistede livet på Bornholm.

Den russiske afdeling ligger som en forlængelse af Allinge Kirkegård.

På gensyn i Morgen

Signe og Peer Neslein

Eksperten & Amatøren

 

Annonce: