Vi starter lige med et billede fra luften der viser hvor vi bor, nemlig på http://www.gudhjemcamping.dk som vi bruger som base for vores tur på Bornholm. Vores første mål i dag er Bisonskoven.

 Kør ad Chr. X Vej i Almindingen, rul forsigtig over den brede færist eller brug vildtlågen og du befinder dig i bisonskoven. I juni 2012 blev 7 europæiske bisoner lukket ud i en ca. 200 ha stor indhegning omkring Svinemosen midt i Almindingen. En bevilling fra Villum-fonden har muliggjort projektet, hvor den europæiske bison, også kaldet visenten, først og fremmest skal vise sine evner som naturentreprenør i den bornholmske skov. De store dyr skal med deres naturlige adfærd skabe dynamik i skovbund og krat og græsse af opvæksten, så skoven bliver varieret og får plads til flere arter. Det er Naturstyrelsen, der står bag projektet.

Vi kører ganske langsomt og spejder ind skoven på begge sider af bilen. Vi kommer nemt til at se noget der ligner og jeg bremser mange gange for at kigge nærmere på skyggerne inde mellem træerne.

Det er spændende at kigge mellem træerne, men du må gerne gå gennem skoven, bare du holder afstand til de store dyr. For første gang i flere tusinde år er der født en lille ny bison i den danske natur. I dagene omkring Folkemødet 2013 blev der født en bisonkalv på ca. 30 kg i Almindingen på Bornholm. Familieforøgelsen skete næsten på årsdagen for, at de syv polske bisoner blev sluppet løs på Bornholm af miljøminister Ida Auken. Bisonkalven, der er en tyr, stod på benene en halv time efter fødslen og har de første måneder udelukkende levet af bison-mælk. I løbet af forsommeren 2014 kom der tre nye kalve til, hvorefter hele flokken kom op på elleve dyr. I forsommeren 2015 blev der født fire kalve – men senere døde to køer og muligvis en kalv. Hele flokken er pt. oppe på 14 dyr.

Læs mere om projektet og om den europæiske bison her: www.bisonbornholm.dk

Vi ser desværre ingen Bisoner på vores køretur gennem den del vejen fører igennem. Men området er meget stor så Bisonerne har god plads.

For omkring halvanden hundrede år siden blev et skib bygget i Svaneke. Skibet var en bark, den fik navnet Svanen og sejlede sikkert rundt i danske og andre farvande i mange, mange år. Nu er det endt på havnen i Svaneke efter en kulsejlet opbygning/renovering er gledet ud i sandet. Men flot ser resterne ud. Det er nærmest en skulptur. Signe tog billedet.

Lidt væk fra havnen i Svaneke finder vi disse 2 kanoner placeret bag en vold.

Dagen går på held men vi laver lige lidt dronebilleder hen over det store røgeri og de 2 kanoner bag volden i Svaneke.

 

Mens himlen skifter farve tager Signe igen et super flot billede.

Vi er kørt videre langs kysten mens himlen stadig skifter farve så vi stopper ved en lille havn ikke langt fra Svaneke.

Her tager vi dagens sidste solnedgangsbillede.

På gensyn i morgen med flere informationer fra Bornholm.

På gensyn

Signe & Peer Neslein

Eksperten og Amatøren

 

Annonce: