Vi er kørt uden for Røros og op på fjeldet hvor de gamle miner ligger. Vi er heldige at vejret er super godt.

Her er vi ved Olavsgruva. På dansk siger vi miner på norsk gruva.

Nyberget og Olavsgruva

Nyberget er Røros Kobberverks nest eldste gruve. Olavsgruva var den siste gruva i drift i Storwartzfeltet. Disse to gruvene danner i dag ei sammenhengende gruve.
Nyberget gruve ble drevet i periodene 1650-1717 og 1870-1890, mens drifta i Olavsgruva ble påbegynt i 1936 og fortsatte helt fram til sommeren 1972.
Geologer anser det som sannsynlig at Olavsgruva, Nyberget gruve og Gamle og Nye Solskinn gruver er del av den samme malmforekomsten.

Minebyen Røros og Circumferensen
I 1980 blev også minebyen Røros indskrevet på UNESCOs verdensarv. 333 år med minedrift og landbrug i den lille midtnorske by havde skabt et helt enestående bysamfund på fjeldplateauet.

Minebyen har bevaret meget af sin originale karakter, med et gade-layout fra 1600-tallet og træhuse fra 1700- og 1800-tallet. Områdets natur er på samme tid både vildt og beskyttet, med mulighed for at padle gennem skoven i kano via gamle tømmer-render.

I 2010 blev verdensarven Røros udvidet til også at omfatte det omkringliggende område, kaldet Circumferensen. Hele området er nemlig et vigtigt vidnesbyrd om, hvordan minedriften har foregået, og hvordan menneskene har tilpasset sig fjeldlandskabet, naturen og det kolde klima.

Kirkegade i Røros er byens vigtigste gade.

Snescooter på vej gennem Kirkegade for at tjekke ruten hvor slædehunde deltagerne kommer igennem.  Stakittet er en del af startrampen til de mange hundrede slædehunde span der deltager i årets Femundløb. Bemærk Røros kirke i baggrunden.

De mange deltagere er ved at forberede sig til starten.

Der er meget stor interesse for slædehundeløb i Norge. Men de afholder også et samisk marked i Røros som man kender fra Jokkmokk. Markedet afholdes altid i samme uge som “Ferie for Alle” i Herning. Så jeg har desværre ikke set markedet i Røros endnu.

Her ser du startstedet til Årets Femund hundeslædeløb.

Kirkegade i snevejr. Om dagen er temperaturen omkring -7 grader, men om natten det dobbelte.

Jeg har fået stor glæde af min North Pole Tuxer jakke som er foret så den kan klare de lave temperaturer.

På gensyn i morgen

Signe & Peer Neslein
Campingferie.dk

 

 

 

Annonce:

Efterlad din kommentar