Det ser jo smukt ud sådan en dejlig sommerdag når man kigger på Stevns Klint. Men 18 meter nede i den hårde kalk herskede der i mange år en kold stemning i de lange gange, hvor kun særligt godkendte personer havde adgang. Den almindelige dansker anede intet om det store observationscenter som holdt øje med al skibstrafik som kom eller forlod Østersøen.
Stevnsfortet mellem Rødvig og Højerup er hugget ind i Stevns Klint. Dets opgave var at kontrollere den sydlige indsejling til Øresund. Sammen med Langelandsfortet skulle det hindre Warszawapagtens store flådekapacitet i Østersøen i at få adgang til verdenshavene – bl.a. ved at bevogte søminefelter mod minestrygning.
Fortet blev bygget under Den kolde krig i 1950-53, men blev nedlagt i 2000. Den 1. juli 2008 genåbnede stedet som Koldkrigsmuseum Stevnsfort under Østsjællands Museum. Koldkrigsmuseet blev dog først officielt indviet af Kronprins Frederik den 23. september 2008.
Stevnsfortet er som det eneste i Danmark bygget i klippegrund og befinder sig op til 18 m dybt nede i undergrunden, der på Stevns består af kalk.
Efter Berlinmurens fald i 1989 og efterfølgende Den kolde krigs afslutning, forsvandt den store fjende mod øst og Stevnsfortet mistede sin strategiske betydning. Kommandoen blev derfor nedlagt efteråret 2000.Der står stadig en radarmast på området, men selve farvandsovervågningen foregår i dag fra Maritimt overvågningscenter Syd (MOCS) på Bornholm.
Det er blevet påstået, at efterretninger om sovjetisk sejlads med atommissiler til Cuba kom fra Stevnsfortet. Det er ikke rigtigt, da skibene ikke kom gennem Øresund, men Storebælt. Det var Hammerodde Fyr, Fyrskib Gedser Rev og Langelandsfortet der kom med oplysningen.
Efter nedlæggelse af Stevnsfortet, Berinmurens fald og overgangen fra Sovjetunionen til Rusland er der blevet offentliggjort papirer der afslører at russerne i tilfælde af krig ville smide en atombombe på toppen af Stevnsfortet, mens polske papirer fortalte at de vil landsætte 60.000 mand i Faxe bugt for efterfølgende at indtage fortet.
Den danske regering mente at fortets placering var et vigtigt observationspunkt i den kolde krig og umiddelbart da den danske regering ville bygge det, ville USA og Nato ikke deltage. Amerikanerne mente, at det måtte være nok at lave observationer af skibstrafikken til og fra Østersøen mellem Skagen og Norge, men det betød at de måtte accepterede at Danmark blev besat af Sovjetunionen i tilfælde af krig. Det fik så Amerikanerne og Nato til at beslutte at støtte opførelsen af Stevnsfortet, så de efterfølgende modtog informationer om skibstrafikken til og fra Østersøen.
Stevnsfortet er et besøg værd. Alle besøg i fortet foregår kun med guide, men området over jorden kan besøges som man selv ønsker.
Yderligere information: https://kalklandet.dk/attraktioner/koldkrigsmuseum-stevnsfort/besog-os