Peer Neslein fortæller:
Vi bor på Nordsø Camping få km fra Hvide Sande, så vi skal selvfølgelig en tur til Hvide Sande og bl.a. kigge på den store fiskerihavn.

Hvide Sande er en fiskeriby i Vestjylland med 3.045 indbyggere (2017), beliggende i Holmsland Klit Sogn midt på landtangen Holmsland Klit. Byen ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune og hører til Region Midtjylland.

Hvide Sande er vokset op omkring det store sluseanlæg mellem Nordsøen og Ringkøbing Fjord som blev bygget i 1931. Byen har nu én af Danmarks største fiskerihavne med mere end 200 hjemmehørende fiskefartøjer, heraf ca. 145 på mere end 5 ton. I Hvide Sande afholdes dagligt en fiskeriauktion.

Som de fleste steder langs Vestkysten støder man på de gamle tyske bunkers fra 2. verdenskrig, som der blev bygget omkring 7.000 af i Danmark.
Her i Hvide Sande er vi gået op på Troldbjerg, hvor der ligger en stor bunker.

Der er adgang til bunkeren, men det gemmer vi til en anden gang.

Fra toppen af bunkeren er der fint udsyn over byen.

Hvide Sande rummer mange forretninger og der er liv i byen, selv i det spæde forår.

Vi er kørt til Ringkøbing Museum, hvor der er en ganske god udstilling om Bombefly og bunkere fra 2. verdenskrig. Her er bl.a. opbygget en stor del af et Lancaster 4 motors fly som pludselig starter sine motorer med bulder og larm, så man får et chock, når man står i sine egne tanker og læser informationerne i museet. “Hvad bunkeren gemte” er en bunkers der er indrettet som den så ud da soldaterne levede i den. Oplysninger og inventar stammer fra en fyldt bunkers som dukkede op af sandet efter en orkan/stormflod den 1. marts 2008 rykkede kysten ca. 30 meter tilbage og fritlagde en glemt bunker.

Museet har også en  forretning med udstillede varer fra den gang farfar var ung. Mon ikke mange genkender nogle af disse varer.

Vi er kørt til Søndervig for at komme til de mange bunkers ved Houvig strand. Det var i dette område ved kysten at flere bunkers blev fritlagt ved orkan/stormfloden i 2008. I dag er det et yndet udflugtsmål. Bemærk, de mange bunkers i horisonten.

 

Nu skal det jo ikke kun handle om historie og krig, for Vesterhavet har altid haft sin egen tiltrækningskraft.

 

Utroligt at tænke at disse bunkers oprindeligt har ligget oppe i klitterne, som nu er blevet skyllet væk af vind og vejr.

 

Mange lægger vejen forbi de mange bunkers langs Vestkysten.

 

Der findes nogle spændende bøger om de mange fæstningsværker og bunkers langs Vestkysten, som kan købes på museer og forretninger i området.

 

Frisk luft og motion i form af en vandretur langs havet er en dejlig oplevelse for hele familien.

Vi er kørt tilbage mod syd og stopper ved Lyngvig fyr.

Det nyeste af Danmarks fyrtårne ligger på Holmsland Klit – blandt feriehuse og campingpladser og det rager godt op i Landskabet.
Lyngvig Fyr er det sidst-byggede fyrtårn langs den jyske vestkyst. Fyret blev bygget i 1906 og tændtes første gang den 3. november. En tragisk ulykke på havet i 1903, hvor 24 søfolk mistede livet, gjorde udslaget til, at man gik i gang med byggeriet. Fyret står på en 17 m høj klit og er 38 m højt. Der er 159 trin til udsigtsbalkonen og dertil kommer 69 trin fra foden af klitten. Lyset fra fyret ses meget langt væk – i klart vejr optil 50 km.

Fyret har i dag ingen funktion for søfolk, men er et dejligt vartegn for hele området. Men der er stadig mennesker, der husker, hvad fyret betød tidligere. F.eks. Anna Marie Nissen, som er opvokset i Hvide Sande, men flyttet til Østjylland.
“Jeg var omk. 1950 med i det, vi kaldte strandvagter, dvs frivillige, der gik langs stranden, når det var stormvejr og skibene kunne få problemer. Vi gik 2 og 2 fra Hvide Sande og ud til fyret, hvor vi fik en kop varm kaffe og var i læ for stormen i et kort stykke tid og så gik vi tilbage igen. Det var fyrmesteren, der kaldte til strandvagt og så blev vi ringet op og fik en tid, hvor vi skulle gå langs stranden. Der gik så også strandvagter fra Søndervig til Lyngvig.
Jeg har aldrig været med til, at et skib var i havsnød på Vesterhavet, men det skete jo. Vores opgave var, at skynde os ud til fyret og fortælle, hvad vi havde set og ca. hvor skibet var. Det var meget specielt, at gå på stranden i mørke og storm, når havet brølede lige ved siden af. Mange gange måtte vi gå i klitterne, fordi vandet nåede helt op til klitroden. Der var ikke så mange sommerhuse på den tid, men nogle var der og de turister, vi mødte, spurgte gerne ind til, hvad vi lavede. For dem var det meget mærkeligt, at vi gik der, men for os var det ret naturligt. Mange herboende har mistet familie på havet og mange har også oplevet skibsforlis, hvor de skulle tage sig af de overlevende og for den sags skyld også de døde”.

I starten af 2000 blev lyset i Lyngvig Fyr ændret til en natriumladet lampe, som gav et hvidt, blinkende, men stationært lys til stor ærgrelse for både fastboende og gæster. En flok passionerede mennesker kæmpede for, at få det rigtige svajende gule lys tilbage og den 23. december 2013 blev det tændt for første gang til stor glæde for mange. Der var mange mennesker, som gik tur i området den aften for at nyde det bløde lys, der drejede rundt som i “gamle dage”. Og sådan svinger nu hver dag det gule lys fra fyret støt og roligt hen over området.

Vi slutter dagen med at køre tilbage til Nordsø Camping hvor vi nyder den friske luft.

Film med og om testen af Ssangyong Korando kommer i morgen i del 5.

På gensyn
Peer Neslein

Campingferie.dk

Annonce:

Efterlad din kommentar