I perioden slutningen af marts og starten af april kan du opleve traner ved Hornborgasjön i Vestsverige. Og i løbet af perioden er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner. Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en smuttur til nabolandet, hvor tranerne samles ved den berømte danseplads ved Hornborgasjön mellen Falköping, Skara og Skövde.
Tranen er den egentlige forårsbebuder: Frosten begynder så småt at forlade jorden, og dagene bliver lysere og længere. Vintergækker, erantis og krokus pryder haverne, og det er som om, også træerne begynder at live op. En af de sikreste forårsbebudere ses dog i Vestsverige ved Hornborgasjön.Her ankommer tusindvis af traner, når foråret er på vej, og de tager ikke fejl.
Når tranerne lander ved Hornborgasjön, starter et karakteristisk parringsspil kaldet tranedansen, hvor fuglene samles og spiller op til hinanden, – og bukker med løftede og sænkede vinger. Der er ikke noget bestemt tidspunkt på dagen, hvor tranerne udfører deres næsten mytiske dans, men når ånden falder over dem, spænder de deres vinger, gør nogle små rykkende hop, og så bryder de ud i dans i luften med store lufthop, buer og cirkler. Og så er dansen i gang. Nogle gange går det så vildt for sig, at græs og grene flyver rundt i luften. Deres fuglefløjt er heller ikke til at tage fejl af – dansen har i den grad akkompagnement.
”Tranernes dans ved Hornborgasjön er en spektakulær begivenhed, og de store fugle har en klar interaktion med hinanden gennem dansen. Både børn og voksne synes, tranedansen er fascinerende, og det er helt klart en stor oplevelse, som man sagtens kan kombinere med andre udendørs- og dyreoplevelser i området, f. eks. i den kommende påske”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.
Hornborgasjön er en af Europas vigtigste fuglesøer, og det bedste sted at se de dansende og yndefulde traner er på søens sydlige spids. Her er udsigtstårne, en informationsbygning, parkeringspladser og i løbet af sæsonen også vidende fugleeksperter på stedet hver dag, som fortæller om fuglene.
Tranerne er monogame
Tranerne har rent faktisk forskellige personligheder. Nogle er ivrige efter at få det bedste ynglested og ankommer derfor tidligt til Hornborgasjön. Tranerne er monogame, hvilket vil sige, at de danner par med den samme mage hele livet igennem.
Tranerne flyver fra Rügen i Nordtyskland til Hornborgasjön – i løbet af en dag! En afstand på 430 km. De når op på en fart på 70-80 km/t.
Nye spisesteder ved Hornborgasjön
De fleste får skærpet appetitten, når de befinder sig udenfor i den friske luft og får nye indtryk på nethinden. Og da en del mennesker lægger vejen forbi Hornborgasjön for at se den spektakulære parringsdans, er der også mulighed for at spise lidt undervejs, bl.a. i Falköping.
For et par år siden åbnede Islanna Trädhushotell en café, hvor man i alle weekender kan nyde lokale delikatesser, hjemmebagt brød og en hyggelig stemning. Caféen ligger som del af et hotel med placering højt oppe i trætoppene og er alene af den grund et besøg værd.
Café Doppingen er et fint alternativ til Islanna og åbnede i 2017. Caféen ligger ved siden af Naturum Hornborgasjön og serverer økologisk kaffe i mange varianter og dagens ret samt supper, tærter, salater og bagte kartofler. Er vejret til det, indbyder terrassen til at indtage sin frokost ude. Café Doppingen ligger også i Falköping-området.
Yderligere fakta om traner
I løbet af foråret tæller man antallet af traner ved Hornborgasjön. På et tidspunkt, hvor alle blev talt, var der 26.500 traner på Trandansen samtidig (3. april 2012).
Ved hjælp af ringmærkning kan ornitologer måle tranernes alder, og de ældste ringmærkede traner er 27 år gamle. En fuldt udvokset trane vejer mellem 4 og 7 kilo og måler ca. 2 meter i vingefang.
Det er de samme traner, der vender tilbage til Hornborgasjön hvert år. Grunden til, at de gør det, er den gode mad og den trygge ’indkvartering’, mener forskerne. Nogle traner har deres yngleplads i det sydlige Sverige men tager stadig ruten via Hornborgasjön, sandsynligvis fordi det er årets tranefest!
De store fugle fodres ved Hornborgasjön med korn, hvilket betyder, at der bruges 150 ton korn hvert år. Tidligere var der mange kartofler på de omkringliggende marker, som de spiste af, men i dag er der primært korn på menuen. Tranerne spiser imidlertid også fisk, frøer, æg, kyllinger og insekter, hvis de kan komme i nærheden af det.
Den røde plet, som tranerne har på hovedet/bagissen, bliver større eller mindre afhængigt af deres stemning. Det røde område er blod, fordi tranerne ikke har fjer på det sted, og den skaldede plet viser altså tydeligt, hvad der befinder sig lige under huden.
Læs mere:
Hornborgasjön: https://www.vastsverige.com/hornborgasjon/
Islanna café: http://islanna.com/tradhushotell/
Café Doppingen : https://www.vastsverige.com/falkoping/products/cafe-doppingen/