2015-midnatssolen-07-01

Så er solen stået op over Jokkmokk og omegn… Nåh, nej. – Det er blevet dagslys igen… Nej, nej, solen har jo skinnet hele natten, så vi starter lige forfra.  Klokken er godt 12 og solen stå højt på himmelen. Vi er kørt tilbage til Polarcirklen for at se på stedet og få et Polarbevis. Hvis du ser på den hvide sten ovre i skovkanten på den anden side af søen, ser du på et lille stykke af Polarcirklen. Varden mellem autocamper og campingvogn markerer det nøjagtige sted på denne side af søen.

2015-midnatssolen-07-02

Vi er gået ind i souvenirbutikken for at se på mulighederne. Og dem er der mange af. Afdelingen for tøjdyr, tøj og huer er stor. De traditionelle souvenirs med en lokalt lignende ting, enten med navnet Polarcirklen eller Jokkmokk er større. Der er kun din fantasi og pengepung som bestemmer. Og det obligatoriske Polarbevis fås for 40 kr. Prisen stiger nok til næste år.

2015-midnatssolen-07-03

Det er også muligt at få kort, klistermærker, porcelæn og lokalt designet smykker i sølv. Der er noget for enhver smag. Priserne er faktisk ikke skræmmende, men inden du beslutter dig, så tjek også marked og museum inden du lader hundredekronesedlerne rulle.

2015-midnatssolen-07-04

Nye tider, nye skikke. Her er et Polarbevis, tøjfisk (vist en gedde?) og to brochurer fra Jokkmokk. Læg mærke til den til højre. Nu også på kinesisk. Vi så faktisk et par stykker inde i byen.

2015-midnatssolen-07-05

Inde i byen findes der et Samemarked. Her kan du også købe souvenirs plus lokalt håndværk, skind, smykker og ”lidt af det sjove.”

2015-midnatssolen-07-06

Husk at tjekke alle boderne før du bestemmer dig.

2015-midnatssolen-07-07

Her kan du se noget af de sølv som tilbydes, sammen med armbånd, urremme, knive, træsløjd og små flasker med luft fra Jokkmokk. De handlende fortæller; ”Hvis du kommer til at åbne for de små flasker med lokal luft. Er det gratis at få dem genopfyldt når du besøger egnen igen.”

2015-midnatssolen-07-08

Der er også mange smykker i skind og lokale sten og samiske symboler. Hvis du køber smykker til familien, så husk at tage deres mål inden du kører hjemmefra.

2015-midnatssolen-07-09

Men de andre er på museum går jeg en tur i den lokale kirke, den nye altså. Jokkmokk Ny Kirke blev indviet i 1889 mens Oscar II var konge. Kirken er tegnet af Eric Jacobsson fra Stockholm og kirken er bygget af Erik Kristiansson fra Jokkmokk.

2015-midnatssolen-07-10

Da kirken blev restaureret i 1949 fik den en ny altertavle malet af Torsten Nordberg. Altertavlen er en gengivelse af den sidste nadver, hvor Judas vender ryggen til de øvrige om bordet. Udover den nye altertavle blev korset med ankeret også lavet og sat på alteret…

2015-midnatssolen-07-11

… sammen med englen over orglet, duen over prædikestolen og døbefonten. Alle symbolerne er lavet af billedhuggeren Runo Johansson-Lette. Det er også Runo som har lavet ”Flottarstatuen i parken.” Orglet er fra 1987 og har 27 stemmer.

2015-midnatssolen-07-12

Her ser du prædikestolen med duen ovenover. I 1982 – 83 blev kirken igen restaureret hvor det meste blev ført tilbage til den oprindelige indretning. Herunder en flytning af kors/anker.

2015-midnatssolen-07-13

Og her døbefonten i birketræ. Maleriet bag døbefonten forestiller tyske aristokrater fra 1500’tallet som besøger jesusbarnet. Maleriet skulle være tage med hjem til Sverige som krigssouvenirer under 30 årskrigen (1618 – 48).

2015-midnatssolen-07-14

Den lange bænk bagerst i kirken er nok tiltænkt tjenstfolk og andre som ikke måtte side sammen med byens almindelige borgere. Læg i øvrigt mærke til at der er masser af kristne symboler overalt. Seneste restaurering af kirken var i 1993.

2015-midnatssolen-07-15

Og så troede jeg at jeg kunne vise dig Jokkmokk’s gamle kirke, men det er ”kun” kapellet på kirkegården. Den gamle kirke ligger i den vestlige del af byen, så den nåede jeg ikke til inden vi kørte sydpå igen.

2015-midnatssolen-07-16

Mit mål var at finde de gamle midlertidige gravpladser som blev brugt før mekaniseringen af graverarbejdet. Det var nemlig sådan at man om vinteren ikke kunne komme i jorden på grund af den hårde frost. Det måtte vente til om foråret. Måske kan vi få Peer til at kikke efter det når han kommer derop til vinter?

2015-midnatssolen-07-17

Et af de største mindesmærker i Jokkmokk er denne statue som hedder ”Flottarstatuen”. Den står i sit eget anlæg midt i byen, og er en hyldest til de mænd som sørgede for at få tømmeret flådet ned ad elvene til savværkerne. Et arbejde som i dag sker på lastbil eller med godstog. Statuen er lavet af billedhuggeren Runo Johansson-Lette. Selv om det er tidligt på aftenen, så er det nødvendigt med blitz. Måske skulle byen tynde lidt ud i træerne rundt om den.

2015-midnatssolen-07-18

I nordvest kanten af Jokkmokk kører vi forbi en dæmning hen over Lilla Lule Älv hvor der så er lavet et kraftværk. Det er der jo mange muligheder for heroppe. Akkats Kraftwerk er bygget i 1973.

2015-midnatssolen-07-19

Faldhøjden er ca. 46 meter. I 2010 blev værket renoveret og effekten er på de to turbiner yder nu tilsammen 150 MW. De producererede i 2014 ca. 590 GWH. Det svarer til ca. 9,5 % af det samlede elforbrug i de danske en families boliger eller 24 % af forbruget i etageboliger/lejligheder. (De danske tal kommer fra www.privatboligen.dk) Kraftværkets forskellige bygninger er dekoreret med lokale samiske motiver og symboler.

I morgen tager vi dig med på Samernes museum.

Tekst og foto: J-P. Rasmussen
© www.campingferie.dk 2015

Annonce:

Efterlad din kommentar