2015-midnatssolen-11-01

Det møgvejret vi gik i seng til i går aftes er stillet så meget af i nattens løb at det er skiftet ud af tåge og halvvåde veje. Helt godt er det ikke, men alligevel bedre end regn og blæst. Jeg glemte i øvrigt at fortælle om den sjoveste oplevelse i går. Det var på det stykke af E4 som er lavet om til de kendte motortrafikveje med tre spor. Tre cykelister som var på vej nordpå havde åbenbart glemt at dreje et sted. For de skabte en del panik på deres vej nordpå, på en motortrafikvej uden nødspor. Der var ikke engang plads til at stoppe og få dem væk fra vejen. Måske var politiet orienteret? Køen bag dem var temmelig lang.

2015-midnatssolen-11-02

På mange af strækningerne ad E4 nord for Stockholm er der lavet nye store veje og nye broer. Her er vi ved broen over Ångermanälven ved Härnösand. Det er dejligt nemt og man kommer hurtigt fremad. Men man går også glip af at opleve landet og de mange byer man ellers kører igennem.

2015-midnatssolen-11-03

Da vi kommer igennem et område med mange marker opdager jeg, for første gang at høballerne bliver pakket ind i grøn og lyserød plastic. Der hvor jeg kommer, er de altid hvide. Et kik på nette viste dog, at de farver også er kommet til Danmark. Så det var ikke så mystisk alligevel.

2015-midnatssolen-11-04

Da vi komme til Sundsvall kører i den nordlige del forbi den specielle skulptur. Igen en passende afbrydelse.

2015-midnatssolen-11-05

Der er kommet et nyt vejstykke på E4 i det sydlige Sundsvall. Nu er det slut med at køre langs kysten på vejen ud (ind) af byen. Helt sikkert til stor glæde for dem som bor langs vejen. Men nu ser man ikke mere ret meget af byen.

2015-midnatssolen-11-06

Der er ophold i vejret og vejene er blevet tørre. Så er det tid til en gang brød …

2015-midnatssolen-11-07

… eller var det nu pandekager. Jo det var det. Det nye lille gasblus komme i gang igen, uden at det smitter af på indeklimaet i campingvognen. Det er ikke sådan at vi ikke bruger komfuret, men når der skal steges og brases, så vælger vi altid en udendørs løsning.

2015-midnatssolen-11-08

Et kort øjeblik skinner solen. Vi er drejet af E4 for at komme lidt væk fra trafikstøjen. Faktisk kun 1 km. Så er der tid til at få rørt de trætte og inaktive ben. Mindst 10 gange rundt om bil og campingvogn.

2015-midnatssolen-11-09

Der er også tid til stå og se lidt på skoven, eller der som der er tilbage. Mange steder er der tyndet god ud i træerne. Det giver rum for at resterende ”kan vokse noget mere i bredden.” Det er mængden af ved (træ) som tæller, ikke antallet af stammer.

2015-midnatssolen-11-10

Og slår man øjnene ned i grøften, så kan man kun undre sig over at der skal kastes så meget affald i naturen. Her er gamle snusæsker, brugt eller meget snavset børnetøj, flasker af glas og plastic, cigaretpakker, is- og chokoladepapir, burgeræsker, papkarton fra juice, slikpapir og ”bugt” toiletpapir. Underligt når der er affaldsspande så mange steder.

2015-midnatssolen-11-11

Så kommer vi forbi Dragon Gate, en stor importør og et stort handelshus af kinesiske varer. Vi havde heldigvis ikke tid til at stoppe og udforske stedet. Ellers var vi sikkert kommet hjem med en masse spændende som vi ikke kunne undvære og slet ikke havde brug for.

2015-midnatssolen-11-12

Sidste nat blev sovet på Strandstruviken Camping ved Nyköping. Vi ankom efter kl. 21 så der var lukket. Heldigvis havde vi bestil, så der kom en og lukkede os ind. Vejret var egentligt ok, men det var blevet for mørkt til at fotografere. Og næste morgen var det blevet møgvejr igen. Så kan man lære det – kan man.

2015-midnatssolen-11-13

Grunden til at vi sover ved Nyköping er at jeg gerne vil se de Helleristninger som der findes i forstaden Oppeby. En forstad som er opstået i 1940 – og 50’erne. Her er der et område med ekstra mange helleristninger fra Bronzealderen som blev opdaget så sent som i 1984. I bronzealderen var havet ca. 15 – 20 m højere end i dag. Så den gang lå Oppeby ud til en fjord. Der er stadig ingen som ved hvorfor de blev hugget ind i klipperne, men de fleste teorier går ud på at det er af religiøs karakter, og at de var en del af datidens religion, sammen med ofringer til gudedyrkelsen.

2015-midnatssolen-11-14

Vejret er slet ikke med os i dag. Bortset for lidt ophold i bygerne ved helleristningerne, så har det regnet og blæst det meste af tiden.

2015-midnatssolen-11-15

Ved Linköping ser vi en masse SAAB flyvere som er ”Sat til skue” ud mod motorvejen. Her ser du en Viggen og forrest en Draken, som vi også har haft brugt i Danmark. Den blev aflæst af F16 for over 30 år siden.

2015-midnatssolen-11-16

På et tidspunkt går der lidt tegneserie i det. Vi har set og oplevet så meget at hjernerne er vokset på turen.

2015-midnatssolen-11-17

Vi er nået ned til Vätteren, den lange smalle sø ved Jönköping, Så er det tid til en pause mellem bygerne. Læg mærke til, at endelig skinner solen.

2015-midnatssolen-11-18

Men ikke ret længe. Og oppe på motorvejen igen kører vi forbi denne borgruin med udsigt ud over Vätteren. Jeg må se ag finde ud af hvad den hedder.

2015-midnatssolen-11-19

Syd for Jönköping kommer vi forbi en stribe rustfri monstre. Forhåbentligt er de støbt fast til undergrunden? Dette bliver i øvrigt turens sidste ”passende afbrydelse.”

2015-midnatssolen-11-20

Det var planen at køre hjem over Øresundsbroen. Men det ønsker vejrguderne ikke. Vi tager færgen og ”sparer” 50 km på turen hjem. 11 dage, over 4.000 km, 5 campingpladser, 3 gange elg, masser af rensdyr, ulve om natten, Häxen, Huskies, får, rovfugle, mennesker, myg, bjerge, åer og elve, søer, vige, fjorde, polarcirklen, veterantog, svenskere, dansker, nordmænd, hollændere, englændere, tyskere og meget mere. Tidsmæssigt har turen været for kort. Og om tre dage starter Sommerkaravanen. I år får den gamle Kabe en hård sommer.

 

Tekst og foto: J-P. Rasmussen
© www.campingferie.dk 2015

Annonce:

Efterlad din kommentar