I går aftes kørte vi op på et højdepunkt i Kiruna og kiggede over mod den store mine, hvor der er aktivitet døgnet rundt hele ugen. Himlen tegnede også til mulighed for opklaring med mulighed for Nordlys, men det ændrede sig pludselig så der blev totalt overskyet.
Peer Neslein fortæller:
Det har sneet i nat her på Ripan Camping i Kiruna og det sner stadig da vi står op. I dag skal vi køre kl. 8.30 med Jokkmokk som vores mål 221 km længere mod syd på vej 45. Der er kommet meget sne i nat og det er en lang opkørsel fra campingpladsen, så jeg trækker Jørgens og Dorrits bil op til receptionen.
Mads og Jeg benyttede lejligheden til at køre forbi Kiruna Kirke og dens klokketårn.
Kiruna kirke er en kirkebygning i Kiruna i Jukkasjärvi menighet i Luleå stift, opført mellem 1909 og 1912. Kirkens udseende er inspireret af samernes teltlignende bygninger, og står i en stor naturpark nær Kiruna centrum. Før kirken blev bygget havde der kun været provisoriske kirkebygninger i byen. Den første kirke var en enkel og opført i træ, som Statens Jernbaner havde bygget i 1889. Fra år 1900 blev den brugt som skolebygning på hverdage og til gudstjenester om søndagen. Desuden fungerede den som spisesal.
I 1901 var LKABs disponent, Hjalmar Lundbohm, begyndt at planlægge en kirkebygning i Kiruna. Arkitekt Gustav Wickman fik opgaven med at tegne kirken, samtidigt med at han fik til opgave at lave en byplan over Kiruna. Det var Lundbohms ide at kirken skulle have samenes boliger som model. Kirken er en af Sveriges største træbyninger. Den har nærmest kvadratisk grundplan. Rundt om kirkens tag står tolv forgyldte, to meter høje bronchestatuer. De forestiller mennesker i for skellige sindsstemninger som overmod, anger, andakt, sorg og ydmyghed.
Som nævnt har det sneet i nat og jeg har kørt mit Alde centralvarmeanlæg på strøm så skorstenen har ikke været i brug. Den er derfor blevet dækket med sne, som jeg lige fejer væk før jeg kan starte fyret. Skulle jeg køre i vognen selv fremover ville jeg hurtigt få min campingforhandler til at montere et lille skorstens forlængerrør.
Jeg har altid en kost liggende i bilen så jeg kan feje bilen fri for sne om vinteren og heldigvis kan jeg stå i bagagerummet og nå op på taget af campingvognen. Så det er hurtigt klaret.
Vi nærmer os tidspunktet for afgang.Jeg kan se at jeg har mistet en forlygtepære. Jeg håber at min ven Jørgen Lyng Nielsen fra Kalundborg lige kommer forbi og skifter den på 5 min. som han har gjort før.
På vej ud af Kiruna ser vi denne raket, men der er jo også et raketaffyringsområde heroppe i ødemarken et sted som hedder Esrange.
Den gamle vej førte en over broen over Luleå elven.
Vi kører på Indlandsvej nr. E45 mod syd.
Der er både meget glat og meget ujævnt mange steder.
Positionslygterne oppe i taget er dækket af sne, da de er LED som ikke afgiver varme. Så sneen og is smelter ikke på dem.
Vi er kørt ned til Polarcirklen på vej 45 hvor de store skilte står.
Dorrit og Jørgen får deres Diplom som fortæller at de har krydset Polarcirklen om vinteren. De kører med en Cabby Campingvogn.
Jan Olesen har krydset Polarcirklen flere gange før i forbindelse med guidede campingture med Campingferie.dk, så han er efterhånden en meget erfaren helårscampist. Men denne gang var det en LMC han havde på krogen, og ikke som tidligere, en Hobby.
Peder og Birgit kører i deres Adria autocamper.
Vi mangler 2 familier nemlig Annette og Søren som valgte at blive i Kiruna, da de faldt for området. De kører med en Dethleffs campingvogn.
Det sidste par vi mangler er Kirsten og Hans Jørn som kører i Elnagh autocamper. De ville lige tage en afstikker og ankomme senere til Jokkmokk Camping. Vi er 11 personer ialt, så her er resten lige bortset fra Mads der tager billedet.
Sneen er begyndt at glide af vognene da temperaturen fra -9 i morges er faldet til omkring frysepunktet her ved Polarcirklen.
Vi skal også lige have et billede af Mads og undertegnede ved vores vogntog ved Polarcirklen. Vores Dethleffs har klaret sig rigtig godt. Alt har fungeret perfek, bortset fra små skønhedsfejl, så i morgen skal jeg nok vise billeder af vognens indretning og vores oplevelse med den.
På turen har jeg også testet Astro Foil til at lægge under gulvtæppet i forteltet, men du kan også skære stykker til, som kan sidde i nogle af taglugerne samt de vinduer som man ikke bruger. Her er jeg ved at tilpasse et stykke til et af vinduerne. Det er nemt at klippe til og du skal blot trække mørklægningsgardinet for, så det holdes på plads.
På gensyn i morgen
Mads & Peer
Blålysene
Campingferie.dk