IMG_2162Kort 3

Peer Neslein er på tur i en lille let rejsevogn fra Weinsberg. Vognen er en 390 QD med en totalvægt på 1.000 kg og han nærmer sig sit mål for turen, nemlig Møns Klint.

 

IMG_2172Peer Neslein fortæller:
Det er lidt mærkeligt for vi er i en dag i december og vi har dejlig blå himmel og op til 8-10 plus grader. Det er ikke normalt, men det giver jo en muligheden for at komme ud og opleve vores dejlige land. Jeg har da været på Møns Klint en del gange, helt tilbage da jeg var dreng. Min far forbød min bror Jann og mig at være spejdere, for han skulle nok selv tage sig af sine drenge og vise os Danmark. Det blev nu kun til bunkevis af ture rundt på Sjælland og omliggende øer og senere Norge, men den gang i 50’erne og 60’erne kørte man ikke lige til Fyn og Jylland som krævede en tur med færgen. Men Norge kom vi til en del gange, selv om vores far svor at hvis han så sne i sin sommerferie kørte vi hjem igen. At han senere syntes det var morsomt at se sne i Norge i juli måned var en anden historie.

 

IMG_2171Området omkring Møns Klint er stort og spændende med nogle dejlige grusveje der bugter sig gennem Klinteskoven.

 

IMG_2086Vi har parkeret ved Geocentret, hvor en af nedgangene til stranden ligger. Geocenteret blev indviet i 2007 af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Men selve Geocenteret har desværre lukket fra efterårsferie og til Påske, men det bør opleves, men det bliver ikke denne gang. Der er 100 meter ned til stranden men trapperne er lavet som en blanding af trapper og platforme, selv om man klart fornemmer, at ned skal man nok komme. Hvordan det så er at stå dernede og kigge op ad trapperne tænker jeg ikke på lige nu, på denne dejlige dag.

 

IMG_2096Det er faktisk en dejlig spændende tur ned til stranden, hvor havet dukker op mellem træerne.

 

IMG_2098Regnvand skyller ind imellem underlaget væk fra træerne som her. Det giver nogle spændende billeder.

 

IMG_2101Klinten dukker op mellem træerne.

 

IMG_2112Rasmus filmer vores tur ned på stranden.

 

IMG_2125Vi nærmer os stranden og møder et par som lige er startet på opturen som du kan se nede i bunden af billedet.

 

IMG_2126Møns Klint på Møn, der er 7 km lang og op til 128 m. høj, strækker sig fra Møns Fyr i syd til Liselund Slotspark i nord, er Danmarks højeste klint, der samtidig er en enestående biotop eller måske rettere: samling af biotoper. Kombinationen af kalksten i undergrunden med et tørt lokalklima og en landbrugsmæssig udnyttelse, der har bestået i kreaturgræsning, har skabt nogle af Danmarks rigeste overdrev med en biodiversitet, der giver anelser om, hvordan landet kan have set ud, før industrialiseringen af landbruget satte ind.

 

IMG_2133Vand kommer piblende ud af klinten og undergrunden flere steder og det er også det der får større eller mindre dele af klinten til at styrte ned ind imellem.
Natten til lørdag den 27. januar 2007 skred Store Taler ud for Jydelejet i havet, da fremspringet på klinten kollapsede; sandsynligvis på grund af de store regnmængder, der i de foregående måneder var faldet over Danmark. Kollapset skabte en ca. 300 meter lang halvø ud i havet foran klinten; ingen mennesker kom til skade ved sammenstyrtningen.

 

IMG_2141Møns Klints udseende ændres stadigt som følge af nedbrydning. Man kan normalt følge klinten til fods i hele dens udstrækning langs kysten, selv om skred lejlighedsvis skaber naturlige forhindringer.
På den nordlige side af Østmøn ligger en sti til foden af klinten ved Lilleklint, længere mod syd en sti ved Jydeleje Fald og Store Taler (100m over havet), igen ved Sandskredsfald, ved Store Klint og den centrale parkeringsplads nær Dronningestolen (128m), ved Gråryg (108m) og også ved Møns Fyr på øens sydøstligste hjørne.

 

IMG_2146Møns Klint består af op til hundrede meter høje kridtaflejringer, der blev dannet i slutningen af kridttiden for ca. 75 millioner år siden. Kridtet kaldes også skrivekridt pga. dets anvendelsesmuligheder, og det består af skallerne, de såkaldte kokkolitter fra kalkflagellater, en mikroskopisk encellet gulalge, fytoplankton eller nanoplankton, der holdt til i kridttidens tropisk varme havmasser. Kokkolitterne er kalkplader i størrelsen 2-25 mikrometer. Kridtet er altså skabt af biologiske organismer.
I løbet af de istider der har præget det danske landskab de sidste 100.000 år har gletsjere skubbet disse kridtlag op af havet, så de til sidst dannede de høje klinter ved Møn.
I kridtlaget, hovedsageligt det hårde frem for skrivekridtet, er det muligt at finde utroligt mange efterladenskaber fra forhistoriske mindre havdyr. Man kan overalt på stranden finde forstenede rygskjold fra blæksprutte og pigge fra søpindsvin. Det er også ret let at finde forsteninger af muslinger, østers og andre skaldyr.

 

IMG_2157I 1994 omkom en fransk turist imidlertid under en større sammenstyrtning foran den 100 meter høje klint.

 

IMG_2152Kridtformationerne på Møns Klint vidner om Danmarks tilblivelse. Når man står på Dronningestolen 130 meter over havet, står man samtidig på en del af Danmarks fundament – kalk og kridt. Hvert år tiltrækker området op mod 300.000 turister. Der er flere trapper ned til stranden.

 

IMG_2130Det er tid til den frygtede opstigning. 100 meter opad, men heldigvis med trapper afbrudte af platforme hvor det går lige ud nogle meter, før trapperne igen fortsætter.
Jeg opgiver fra start at tælle trinene for jeg ved af bitter erfaring, at når først hører hjertet banke i ørerne med lyden som en fiskekutter, så bliver man ligeglad med antallet af trin. Så skal jeg bare kæmpe mig op.

 

IMG_2162Hurra – pause på vej op. Hvis jeg hører om nogen på min alder, der siger de at som en 18-årig, så synes jeg lige de skal køre en tur til Møns Klint og tage trappen. SÅ vil de opdage at det ikke kun er unge og smukke kvinder der kan tage pusten fra dem. Hvis de møder en på trappen på vej op, har de formentlig ikke engang luft til at sige deres navn. Der kommer en video på Campingferies YouTube kanal fra min tur til Sydhavsøerne og turen op fra stranden. Der ligger i øvrigt også 350 andre camping- og rejsefilm.

Se camping- og rejsefilm her:

 

IMG_2082Jeg nåede op til toppen af klinten og så er det rart at have en campingvogn holdende som er lun og dejlig. Så føler man at man er hjemme igen. Det har været en fornøjelse at tage på campingtur i Danmark med en Opel Corsa og en lille men absolut rummelig Weinsberg, som du skylder dig selv at se, eller en af de større modeller helt op til over 7 meter, hos en af de mange Weinsberg forhandlere. Se Weinsberg hjemmeside her:

Tak for denne gang.
På gensyn
Rasmus & Peer Neslein
Campingferie.dk

 

Tekst & Fotos: Peer Neslein

Annonce:

Efterlad din kommentar