Brug blæservarmen rigtigt – Her er Peer Nesleins råd

Peer Neslein giver nogle enkle råd om hvordan du får den bedste varmefordeling i campingvogne med blæservarme. – uden af gøre en masse.

Campingsæsonen starter for mange campister omkring Påske og det betyder at der ofte skal noget varmen på campingvognen. De fleste campingvogne i Danmark er udstyret med blæservarme i form af en Truma varmeovn og varmeslanger som er ført rundt langs ydervæggene i vognen. Visse steder er slangerne ført ud til magasinernes forkant, hvor de er monteret med en ventil der kan åbnes og lukkes.

Mange campingvogne er ligeledes udstyret med gulvvarme som selvfølgelig er den bedste løsning.

For at opnå den bedste varmefordeling skal du gøre følgende.

  1. Tænd gulvvarmen
  2. Luk ventilerne ved fødderne under bordet og andre steder, bortset fra toiletrum.

Nu sendes varmen rundt i varmeslangerne langs ydervæggene bag ryglænene og her skal du tjekke om der er huller i slangerne bag ryglænene, så varmen kan komme ud, eller om der måske ovenikøbet er monteret  WL ventiler som sender varmen op bag ryglænene, så du sidder i en slags varmekasse.

Fødderne varmes på gulvet og varmen bag ryggen holder kulden ude og varmer dig. Dette er den bedste måde at sikre dig den rigtige luft- og varmecirkulation som bl.a. sikres med tvangsudluftning i campingvognen gulv som fabrikken skal sørge for er i vognen.

Obs: Hvis du ikke har gulvvarme vil jeg anbefale at du enten monterer gulvvarme, eller køber et lille el-tæppe til at lægge under bordet, så du/I kan sidde godt og lunt med fødderne.

Tegningen fra Truma viser ideen med blæservarme med røde pile hvor der kommer varme ud, men ikke hvordan du udnytter den bedst. De blå pile er aircondition som sender varm luft ud om sommeren, hvis du har magasinmonteret aircon. Men det er en helt anden historie.


Truma S 3004 gasvarmeovn.

Tekniske data • Varmeydelse: 3500 W • Virkningsgrad: ca. 95 % • Gasforbrug: 30 – 280 g/h

 


WL ventil som du selv kan montere på dine varmeslanger der hvor du vil have varmen du bag ryglænene i siddegruppen. Ofte er der blot lavet et hul i slangen bag ryglænene fra fabrikkens side. Ventilen her giver en bedre varmefordeling. Bemærk pilen omkring åbningen som skal vende i samme retning som blæserluften, da en sliske inde i ventilen sender luften op. Ventilerne koster 50-70 kr. hos din forhandler.

Når du monterer WL ventilen skærer du blot slangen over med en franskbrødskniv og sætter ventilen ind imellem. Husk at vende den korrekt.

Her ses en Truma S 3004 monteret med el-patron i form af en Truma UltraHeat som fungerer på 230 volt og kan levere 500 – 1000 – 2000 watt.

 

 

 

 

 

 

Annonce:

Efterlad din kommentar