De fleste campingvogne er udstyret med gasvarmeovne fra Truma som typisk er monteret under klædeskabet. Sådan har det været i mange år. Men Alde centralvarme har stort set altid været der, men er en dyrere investering. Så for mange er det også et spørgsmål om hvor meget de bruger vognen i løbet af året. Bruger man vognen det meste eller hele året stiger ønsket og behovet for af få en vogn med Alde centralvarme.

                                

Truma S 3004                                                                                                                                        Alde centralvarme

Men hvad er forskellen på Truma Blæservarme og Alde centralvarme.
Peer Neslein fra Campingferie.dk fortæller om fordele og ulemper ved de 2 varmesystemer.
Jeg har selv gennem mange år kørt med både centralvarme og blæservarme. Min nuværende Knaus Südwind 500 PF er med blæservarme, da jeg gerne vil vise at det sagtens kan fungere tilfredsstillende. Jeg har selv monteret et par WL ventiler, som jeg fortæller mere om i denne artikel. Vognen har klaret ned til -15 graders frost uden problemer. Men det blæste heller ikke. Chillfaktoren kan nemlig ændre temperaturen så -15 grader pludselig er måske -20 eller -25 grader og så vil mine afløb under vognen garanteret fryse. Men vognen skal nok holde varmen.

       

WL ventil bør monteres på nogle af varmeslangerne                                                Konvektor fra Alde centralvarme

Blæservarme giver den hurtigste opvarmning af en kold vogn på grund af blæseren der blæser den varme luft rundt i vognen via varmeslangerne. Hvis man starter 2 ens gennemkolde campingvogne med en indetemperatur på -20 grader som er udstyret med henholdsvis Truma blæservarme og den anden med Alde Centralvarme. Det er altså en temperaturforskel på 40 grader som de 2 varmeanlæg skal udligne.
Efter 2 timer er det Truma blæservarmen der først når 20 graders varme i vognen, mens Alde centralvarmen på samme tid er nået til 13,8 grader i den anden vogn. Bemærk at de 2 vogne i denne test IKKE havde monteret gulvvarme.
Efter 3 timer var temperaturen stort set ens i de 2 vogne.

Læs hele artiklen og se de mange billeder af varmeanlæg her: https://campingbladet.1kcloud.com/edlv_SbUyk/#12

Alde centralvarmeanlæg i svenske Kabe som anses som det bedste varmesystem.

 

Annonce:

Efterlad din kommentar