
En af Campingferies aktive skribenter og fotografer er Nils som sammen med sin kone Jytte holder meget af at campere i de nordiske lande – på alle årstider. Her har de sat kutsen mod nord, for at opleve en samisk påske i Kautokeino i Norge.
Nils Bidstrup Mortensen fortæller:
Søndag sidst på dagen den 10. april kørte vi over Øresundsbroen, målet var Påskefestivalen i Kautokeino. En tur vi havde overvejet i flere år, vores krav var at påsken skulle falde lidt sent, da vi ikke ville bringe os i trafikale problemer på grund af vejret og føret. Vi kørte godt nok en 4-hjulstrækker og vinterdæk på hele vogntoget, men alligevel.

Vejene var dog stadig fine, da vi passerer polarcirklen på riksvej E10.


Vi har prøvet på en vintertur at slukke for varmen medens vi kørte, men da vi holdt ind til aften – måske lidt sent – var der rigtig koldt i campingvognen, ja selv karkluden i køkkenvasken var stiv frossen. Så det var en kold fornøjelse at spise den aften.

Så næste dag efterlod vi campingvognen på Kiruna Camping og kørte mod Rigsgrænsen. På den store sø Torneträsk er de små hytter kørt ud på isen så man kan side lunt og godt medens man fisker. Hytterne køres ud på isen først på vinteren og tilbage igen omkring maj måned inde isen bryder op.
Vi kører op til hotellet ved Björkliden, hvor der er en flot udsigt til Lappporten. I forgrunden Björkliden camping, der er en helårscampingplads, dog mest brugt i vinterperioden.

Der ligger næsten en meter sne over det hele, kun lige de hvide kors stikker op.




Parkeringspladsen bliver fyldt af biler, og de mange mennesker er alle i de smukke samiske dragter. Der er kun et par af gæsterne der ikke har samisk dragt på. 80 – 90% kommunens indbyggere er også samer.


Der er kun plads til konfirmanderne og deres pårørende, så vi må nøjes med at følge med fra våbenhuset. Gudstjenesten tager meget lang tid, den foregår både på norsk og samisk.










De ældre samer snakker endnu om, da den danske Frank Juhl kom til Kautokeino på motorcykel i 1950’erne.
Frank Juhl fik efterhånden samernes tillid, så samerne kom til ham med deres smykker til reparation og efterhånden har han kopieret og nydesignet mange samiske smykker.



Det samlede resultat var meget magert, fiskene havde tilsyneladende valgt et andet sted at opholde sig den dag.
Men så kunne deltagerne glæde sig over, at der efter afslutningen af konkurrencen blev trukket lod om flere biler, snescootere og meget mere.

Om aftenen var vi til koncert med Mari Boine, der er født i Karasjok. Hun har gjort joiken populær ved at sætte moderne rytmer til.


Men det lykkedes ikke altid.


Fredag aften var der joikkoncert, hvor der var samer fra både Norge, Sverige, Finland og Rusland. En spændende og anderledes koncert. Der var flere koncerter, men vi nåede kun de to samiske og derudover var der også filmfestival.
Lørdag var der en lille hyggelig koncert i Juhls sølvgalleri.
Så var dagene efterhånden gået, og vi havde haft en fantastisk påske og oplevet samerne på en helt anden måde end når man møder dem ved sommerboderne.
En tur der varmt kan anbefales.
Tekst & Fotos Nils Bidstrup Mortensen