Rudolf Tegners Museum og Statuepark er et kunstmuseum midt i det fredede, enebærbevoksede og lyngklædte hede- og naturområde kaldet Rusland syd for Dronningmølle i Nordsjælland.

Museet er et særpræget monument over en enkelt kunstner, billedhuggeren Rudolph Tegner (1873-1950), planlagt og opført af kunstneren selv.

Tegners kunst er meget markant og iøjnefaldende med sine ofte voldsomme monumentale virkemidler, og i hans samtid følte mange sig provokeret af skulpturernes størrelse og voldsomhed – måske pga. den voldsomme kontrast til Thorvaldsens klassicisme.

Den bunkerlignende museumsbygning, der blev indviet i 1938 og renoveret i 2003, rummer en fast samling af omkring 250 af Rudolph Tegners skulpturer og udkast i gips, ler, bronze og marmor.

Det indvendige museum med en lang række af Rudolf Tegners skulpturer må du selv oploeve en dag du er i humør til det. Vi vil derimod tage en gåtur i det smukke området hvor en række af hans skulpturer er opstillet.

I sin selvbiografi Mod Lyset, beskriver Tegner, hvordan han sammen med sin hustru fandt på at købe arealet: “I sommeren 1916 cyklede vi lange Ture i Nordsjælland og kom en Dag over Gærder og Moser til et enormt Højdedrag. Midt i det smilende, sommerlige Danmark laa det som et barsk Sibirien… Dette var Stedet… Denne Høj stod i mystisk Pagt med mit Sind.”

Den første bronzeskulptur i Statueparken var Kong Ødipus og Antigone. De næste skulpturer blev finansieret af midlerne fra det fallerede projekt Livets Port.

Rudolf Tegner overdrog senere de 34 tønder land med alle skulpturerne til det offentlige. Der er offentlig adgang til parken, men der opkræves entré til museumsbygningen.

Fredningsdommer A.P. Larsen, stod for gennemføringen af fredningen af Rusland 1939-54.

Et skønt område at gå på oplevelser i.

Rudolf Tegner overdrog senere de 34 tønder land med alle skulpturerne til det offentlige. Der er offentlig adgang til parken, men der opkræves entré til museumsbygningen.

Se mere her: https://www.rudolphtegner.dk/

 
 

Annonce:

Efterlad din kommentar