Tekst & Fotos Peer Neslein

img_7824

Kronstadt (russisk: Кронштадт, tr. Kronsjtadt) er en by i Rusland på en ø i Østersøen, der er forbundet med en vejdæmning til fastlandet, i nærheden af Sankt Petersborg. Byen har 43.005 indbyggere.
Byen blev grundlagt af Peter den Store i 1704 som russisk flådebase ved Østersøen. Den dag i dag er der stadig flådebase på øen. Hans hovedarkitekt var Cornelis Cruys. Flådebasen blev kendt under to matrosoprør, det første i 1905-1906 udløst af forholdene i zarens krigsflåde, og Kronstadt-opstanden i 1921 mod det bolsjevikiske styre som Kronstadt-matroserne ellers tidligere havde hjulpet til magten under Oktoberrevolutionen i 1917. Den gamle bydel i Sankt Petersborg og relaterede monumenter, herunder Kronstadt, er blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

img_7787

Peer Neslein fortæller:
I forbindelse med en af vores guidede campingture til Sankt Petersborg havde vi en fridag hvor deltagere ønskede at opleve Sankt Petersborg på egen hånd, mens Lisbeth og jeg ønskede at tage dæmningen over til øen Kronstadt midt i den finske bugt, eller måske skulle vi sige russiske bugt.

kronstadt
Kronstadt er forbundet med Sankt Petersborg via ringvejen der fører over dæmninger til øen.
img_7863
Kirken er både stor og flot og stråler langt væk med alt sit guld. Kirken blev indviet i 1913 og er 83,2 meter lang, 64 meter bred og 70,6 meter høj. Den virker fuldstændig i modsætning til selve byen Kronstadt som nærmer virker som en tidslomme fra det gamle Sovjetunionen, hvor tiden har stået stille. Her kører Lada’er og konerne har tørklæde og forklæde på. Byen virker langt fra rig, lige bortset fra kirken som er viet til søfolkene og de rejsendes skytsengel, Sankt Nicholas.
img_7929
Sankt Nicholas er de rejsendes skytsengel og altså også campisternes skytsengel. Så jeg køber selvfølgelig som jeg har gjort før, et lille rejseikon som jeg kan have med på mine ture.
img_7833
Et hyggeligt sidekapel i kirken.

 

img_7857
Når man besøger en kirke skal man huske at kigge op og se de smukke dekorationer i kuplerne.
img_7861
Kirken blev lukket i 1929 under kommunismen og blev lavet om til en biograf og senere samlingssted for officerer i Kronstad. Først i 2005 blev kirken restaureret og vendte tilbage til sit oprindelige virke.
Et kig ned gennem kirken
Et kig ned gennem kirken

Fakta boks

Land: Rusland
Område: Kronstadt
Grundlagt: 1704
Indbyggere: 43.005
Areal: 19,35 km²
Befolkningstæthed: 2.222 pr. km²
Tidszone: UTC + 3

Annonce:

Efterlad din kommentar