Gode råd om Solceller, MPPT regulator og omformer til 230 volt (Reklame)

Peer Neslein fortæller om solceller og hvorfor nogle vælger at gøre sig uafhængig af at få 230 volt strøm på campingpladser.

Nu vil du måske sige at det da er nemmere at få strøm på campingpladsen. og ja – det er korrekt, men jeg tror mange af os der kører fra plads til plads ofte har oplevet at pladser (i højsæsonen) melder at alle strømpladser er udsolgt. Jeg har også oplevet at komme til en plads ved Loirefloden i Frankrig hvor jeg kunne se at der var dejlige ledige pladser helt ned til floden. Men de var ledige fordi der ikke var 230 volt på de pladser. Så er det da dejligt at sige ja tak til sådan en plads.

En anden årsag til at jeg altid vælger solceller er at jeg camperer hele året, og det betyder at jeg vil have varme på min vogn hele døgnet. Men selvfølgelig får jeg altid strøm om vinteren der hvor jeg kan, men jeg har oplevet at pladsens sikringer var gået og så er det rart at du kan klare dig.

En anden ting er at jeg ofte kører længere om aften eller natten når jeg skal langt og så vil jeg have mulighed for at kunne køre ind og overnatte på en rastplads og træde ind i en varm vogn hvor alt fungerer, uanset om det er -10 grader (eller koldere) uden for.

En vigtig ting er at de fleste kører med mover så de har allerede batteriet og med en solcelle er din campingvogn altid startklar. Det er ærgeligt at have en mover hvis batteriet mangler strøm. Det gør det aldrig med en solcelle.

Hvad har du behov for –  for at klare dig med solceller.

Hvis du vil være uafhængig af 230 volt på en campingplads, så skal du have en solcelle eller 2 monteret. Vælg ikke en der er for lille, helst 120 watt eller mere. Men gennem de sidste år har jeg besluttet at jeg kun vil køre med en solcelle og 1 batteri på 80-120amp. Jeg har været gennem dette med at fylde taget med solceller og vognen med batterier og omformere der kan klare min kones 2000 watt hårtørrer og vores kaffemaskine. Men det er jeg stoppet med. Efter der kom LED pærer synes jeg at det var mere spændende at kunne klare sig med det der var nødvendigt og ikke en masse (tungt) udstyr som kan imponere hardcore campister og nørder. Jeg skal KUN have det udstyr der er behov for. Man kan nemlig ikke imponere nørder.  Det ved jeg alt om. De har nemlig altid noget der er større, dyrere, tungere og bedre. Og det kan jeg sagtens leve med, så længe mit anlæg dækker mit behov. Og så er der også det med at ekstra udstyr vejer og i en periode hvor bilerne må trække mindre og mindre og vi gerne vil være grønne, er det lidt tosset at gå mod strømmen. Strømmen?

Foruden solcellen skal du have en regulator som styrer strømmen fra solcellen ned i batteriet. Her skal du helst bruge en MPPT regulator som trækker mest energi ud af solcellen. Og har du behov for 230 volt f.eks til dit TV og/eller din bærbare PC så skal du bruge en omformer som laver strømmen om fra dit 12 volt batteri til 230 volt vekselstrøm. Jeg har valgt en lille 400 watt omformer så jeg kan tilslutte min bærbare PC eller min barbarmaskine når der er behov for strøm, eller jeg skal lade mine kameraer op.

Jeg har fundet nogle film som du sikkert kan få glæde af at se hvis du ønsker yderligere oplysninger om ovenstående tema.

Send gerne dine kommentarer til peer@neslein.com så vil jeg gerne starte en tråd i vores debatforum til kommentarer.

Annonce: