IMG_4543

Peer Neslein fortæller:
Her på Ripan Camping i Kiruna er der 16 amp og det betyder at vi kan lade vores Alde centralvarme køre på El-patron på 3.000 watt som forbruger 13 amp. Jeg har slukket for gassen som vi så sparer på. Det lyder jo umiddelbare også ganske godt, men man skal tænke på hvor skorstenen til Alde fyret er monteret. Den kan være ført ud gennem siden på campingvognen, eller den kan sidde på taget som de fleste brugte tidligere. På vores lånte Dethleffs sidder skorstenen på taget og det kræver at man monterer et forlængerrør på skorstenen så dens afgangsrør og luftindsugning, som også sidder i skorsten, ikke dækkes af sne. Ellers stopper fyret, eller det kan ikke starte.
Da vi vågner til morgen har det sneet 5-10 cm i løbet af natten, så jeg er spændt på at slå fyret over på gas.

IMG_4540

Her ser du skorsten på taget og selv om den ikke er helt dækket, kan fyret ikke starte på gas. På el fungerer det uden problemer. Så hvis jeg skal nævne en skønhedsfejl på denne Dethleffs, så er det at jeg ikke umiddelbart kan se at der følger en forlænger skorsten med vognen, som både Kabe og Cabby gjorde dengang de også havde skorsten i taget. Hvis man skal bruge vognen til vintercamping vil jeg mene at det er et krav at man anskaffer sig en skorstensforlænger. Men måske følger den med vognen. Det vil jeg undersøge.

Når vi i morgen skal forlade campingpladsen i Kiruna kan jeg ikke længere køre på elpatron. Men måske skal jeg lige køre en km så sneen blæser af tager før jeg kan tænde fyret på gas. Det hører du mere om senere på turen.

 

Vi er hoppet i vores biler og sat kursen mod Jukkäsjärvi for at se Ishotellet. Her passerer vi Torneelven, hvis vand om vinteren bliver til den is man bygger Ishotellet af.

 

Bemærk lige el-ledningere som visse steder bliver så tykke og tunge at de nogle gange falder ned så strømmen bliver afbrudt.

 

Der er trængsel ved indgang til Ishotellet. Indgangen koster kr. 325 svenske, men vi betaler kr. 290 da vi er en gruppe på 11 personer.

 

I forhallen er der udsmykning med samiske tegn, da vi jo er midt i Sameland.

Så er vi i gang med at kigge på Ishotellet så er bygget for 26. gang.
I år er der 17 forskellige kunstsuiter (som denne), 14 isrum, 12 Nordlys rum, 5 snerum og 2 luxussuiter.

IMG_3116

Jeg skal lige prøve at ligge lidt på en af sengene og tænker på at ligger man her så skal man nok have drukket så lidt som muligt aftenen før, så man ikke skal ud på isgulvene for mange gange i løbet af natten. Det kunne jo ende med en lungebetændelse eller det der er værre.

IMG_3125

Dette er et af Nordlys rummene hvor Nordlys skifter konstant på isvæggen.

 

Her er vi i Elefantrummet.

 

Figuren ved sengen ligner lidt et får og rummet fyldt med den slag figurer. Men man skal nok ikke ligge og holde figuren i hånden om natten,for så bliver man da pludselig alene, lige bortset fra den sø på gulvet, eller måske har man fået nogle forfrysninger.

IMG_4604

Specielt rum med LED lys i de skæve vægge.

 

En tronstol er opbygget i den ene ende af den lange mellemgange mellem værelserne.

 

Ude i den kolde luft står en kunstner og arbejder i -14 grader. Det er koldt selv om vejret er rigtig dejligt med sol.

 

Uden for ishotellet er der også mulighed for en tur i en hundeslæde på den frosne Torne elv.

IMG_3154

Ishotellet henter al deres is i Torneelven hvor det bliver skåret ud og opbevaret i store frysehuse så de altid har is nok i den specielle gennemsigtige kvalitet.

IMG_4621

Vi er kørt et par km videre fra Ishotellet til Jukkäsjärvi gamle same kirke som er ganske smuk, specielt på en dag som denne. Her ser du klokketårnet, som man kan gå igennem for at komme ind.

 

Bag klokketårnet kommer man til selve kirken.
Jukkasjärvi kirke er den ældste bevarede kirke i Lapland og er kendt for sin altertavle skulpteret af Bror Hjorth. Kirken blev opført 1607-08 og blev produceret i 1785. Midterpartiet af Jukkasjärvi kirke blev bygget omkring år 1607 mens det nuværende kor og våbenhuset kom til i 1726 da kirken blev bygget om. Det fritstående klokketårn blev bygget i 1740’erne og orgelemporen blev produceret i 1785. I forbindelse med reparationen af kirken 1907 blev trægulvet optaget og blottede 87 gravpladser dérunder.

IMG_4637

I kirken hænger et kirkeskib i form af en fossbåd. Sådanne blev anvendt på Torn elv for at transportere passagerer over vandet. Den 1 meter lange skulptur er udført af Thomas Qvarsebo i 2006. Den blev indkøbt i andledning af kirkens 400-års jubilæum.

 

Bror Hjort lavede altertavlen som er en gave fra LKAB. Den blev overladt i forbindelse med kirkens 350-årjubilæum i 1958. Altertavlen er et triptykon, skåret i teaktræ. I midten findes en Kristusfigur og på sidemalingerne får man lov at møde en del af præsten Lars Levi Laestadius liv.

Mads & Peer
Hotelkarlene
Campingferie.dk