Camping virksomheden Isabella fylder 60 i år. Det var i 1957 Søren Odgaard startede med udlejning af telte for senere at starte hans egen produktion af telte. Siden har virksomheden bevæget sig til at være et leveringsdygtigt komplet program af fortelte og i anledning af 60 året har man igen taget produktionen af et villatelt fra 1964 op.

Langt fra hverdagen…
Camping kommer fra det engelske ”camp”: Lejr. Man slår lejr et sted langt væk hjemmefra ude i naturen. Camping er at træde ud af de vante rammer og lægge hverdagen bag sig. Camping i Europa er slået igennem omkring år 1900. Den første organiserede camping opstod da cyklen kom frem og blev allemandseje. Man fik med den muligheden for ikke bare at komme nemmere til og fra arbejde, men også muligheden for at komme væk fra byen til et mål, der ikke var bestemt af rutebilens rute.

De første campingpladser
Turen gik ofte til mere eller mindre organiserede pladser uden for de store byer, hvor fx landmænd tillod folk at slå lejr. På den måde opstod campingpladsen som begreb. Man samledes om faciliteter, der gjorde livet som campist lettere: Rindende vand, brugbare toiletforhold mm. En forudsætning for camping var også ”ferie”. Siden industrialiseringen er muligheden for at holde ferie og fridage gradvist øget til det man kender i dag, men det var langt fra standarden i f.eks. 20’erne og 30’erne, hvor kun søndag var ugentlig fridag og en uges ferie var store sager.

Det tunge slæb..
Det meste campingudstyr var hjemmelavet og sikkert tungt, at slæbe med på cyklen. Et primitivt telt og tæpper eller soveposer til at sove i. I 50’erne og 60’erne eksploderede mulighederne, da bilen kom til og i større og større grad blev – om ikke allemandseje – så mere og mere udbredt. Nu var transport lige pludselig blevet meget lettere, rækkevidden var øget til nye horisonter og muligheden for at gøre campingferien mere og mere komfortabel var betragtelig.

”Resten er historie”
Hvor de første campingformer lagde hverdagen og hjemmet bag sig gav bilen og senere campingvognen mulighed for at tage ”hjemmet” med sig og oprette sin egen ”camp” langt fra bopælen.
Det var her Søren Odgaard trådte ind på scenen med sit nystartede firma. Muligheden for at leje telt blev der taget godt imod. Men som udlejer lærte Søren Odgaard også al om, hvad der kunne gå galt med et telt og han besluttede sig for selv at producere telte i en kvalitet, der kunne holde. Og som man siger ”resten er historie”. Hans idé og ambition eksisterer fortsat hos Isabella. Og her glæder de sig til de næste 60 år.

Den asymmetriske opbygning oser af nostalgi, men er stadig dagens bedste løsning, der giver masser af plads. I brochuren fra 1964 hedder det: ”Opholdsstuen rummer mageligt plads til et kaffeselskab på 8 voksne personer.”

Se Isabellas 60 års konkurrence her.: http://www.isabella.net/dk/konkurrencer/isabella-60-aar

Annonce:

Efterlad din kommentar