2016-11-skaane-01
Julen varer længe, koster mange penge! Allerede på Peter Fabers tid var det ikke billigt at holde jul. Og lige som den gang, var jul ikke kun et spørgsmål om fest og gaver. Men også et spørgsmål om nærvær, oplevelser og tid sammen med familie og venner. Vi må ikke glemme de mange danske julemarkeder, men de seneste år er der kommet en trend med at besøge julemarkeder i flere lande. Mange danskere tager til de nordtyske julemarkeder, Berlin, Hamborg, London, Paris og Sverige. Og lige nu er der, på grund af en kurs i omegnen af 75 øre for en svensk krone, ekstra gode grunde til at tage forbi Sverige.

2016-11-skaane-02
Svenskerne har været i gang siden starten af november. Sæsonen topper i de kommende uger så der er meget at vælge imellem. De fleste byer og mange af de gamle herregårde holder Julemarked med boder fra lokale producenter og egne produkter. I denne weekend besøgte vi Marsvinsholms Slot som ligger ca. 10 km nord for Ystad. Her

2016-11-skaane-03
Julemarkedet blev holdt på to af etagerne i en af de store magasinbygninger. Der er elevator i den ene ende af magasinet. Udover julemarkedet var der kræmmermarked og adgang til slotsparken. Selve slottet er privatbolig, så der var der ikke adgang. Weekendens julemarked er et godt eksempel på julemarkeder i de gamle herregårde i både Sverige og Danmark.

2016-11-skaane-04
I hele den midterste etage var der godt 40 forskellige boder med lokale produkter og kunsthåndværk. Her er det gammeldags bagværk fra en af Ystads håndværksbagere.

2016-11-skaane-05
Her en lille udstilling fra det skånske Møbelhus Leander Pehrsons afdeling i Ystad. Møbelhuset har fire afdelinger i Skåne.

2016-11-skaane-06
Kranse i gran og kristtjørn er specielt populære i Sydsverige. Her ser du et lille udvalg, hvoraf de to er taget med hjem til Danmark.

2016-11-skaane-07
Svenskerne er storforbrugere af børste til alle mulige formål. Derfor er der flere boder med et stort udvalg. Men det er langt fra alle modeller som er ”lokale.”

2016-11-skaane-08
Det er til gengæld disse herlige snemænd og figurer, hvor selv ulden kommer fra Skåne.

2016-11-skaane-08a
Hvis du ikke er til de traditionelle fåreskind, så kan du finde forskellige skind i rene farver som er farvet med naturens egne farestoffer.

2016-11-skaane-09
Julemarkedet i Marsvinsholm er slut. Men besøger du en af de andre herregårde som holder åbent de næste uger, så er der muligheder for at hvordan høj og lav holdte jul i gamle dage.

VisitSweden har en liste på dansk med mange svenske julemarkeder. Klik her og se på mulighederne.

Hvis du kan læse svensk kan du på VisitSkåne finde en liste med ca. 45 julemarkeder her: Klik her og se på oversigten.
2016-11-skaane-10
Når vi besøger Skåne op til jul, skal vi altid forbi Vellingeblomman, en stor planteskole der ligger 10 km syd for Malmø. Planteskolen har hvert år et af de største udvalg af julepynt til den skandinaviske jul. Priserne er generelt gode (du finder også juleudstyr i den dyre ende), og den lave kurs gør det lidt billigere.

2016-11-skaane-11
Udover et stort udvalg er der flere juletableauer som er populære for både børn og voksne.

2016-11-skaane-12
Vellingeblomman er en planteskole og der er masser af blomster. Men blomsterpriserne er generelt dyrere end i Danmark, så tjek priserne grundigt før du tager noget med hjem.

2016-11-skaane-13
Til gengæld er juleudstillingen unik omfattende. Her et lille udvalg rød-hvide nisser.

2016-11-skaane-14
I år er det generelt farverne rød, hvid, sølv og guld der er toneangivende. Og så er der kommet ekstra mange ”Tomter” med huen helt ned over øjnene.

2016-11-skaane-15
Men der er stadig en hel del af de klassiske små porcelænsnisser (med øjne) og de små mænd med grå huer.

2016-11-skaane-17
Er du til glaskugle i mange farver? Se lige farveskiftet på billedet her. Og det er kun et eksempel.

2016-11-skaane-18
Her er også en stor afdeling med akvariefisk, dyremad og –udstyr. For os var disse hundebind nye. Eller ”Skvättskyd” (sprøjtebeskyttelse) eller ”markeringsbeskyttelse” som svenskerne kalder det.

Som de skriver på et skilt: ”Da vi har haft mange ”markeringsulykker” med hanhunde i butikken, har vi indført markeringsbeskyttelsestvang (Skvättskyddtvång). Accepter venligst dette så vi kan fortsætte med at have firbenede venner med i butikken. Her kan du gratis låne et bind mens du er i butikken.”

Klik her og se hvor du finder Vellingeblomman.

2016-11-skaane-19
Har du brobizz og er taget til Skåne, kan du, hvis turen ikke varer over 6 timer, kan du rejse frem og tilbage over broen for 100 kr. hver vej. Scandlines har tilsvarende tilbud på Helsingør-Helsingborg ruten. Vælger du broen, og har du ledig tid, bør du tage en tur ind til Malmø Centrum. I centrum er parkeringsmulighederne generelt gode, og især i de store parkeringshuse.

2016-11-skaane-20
Alle torve er julepyntet, og der er bl.a. markedsstemning og boder på Gustav Adolfs Torv. Igen i år er de tre stor julekupler med udstilling og servering sat op.

2016-11-skaane-21
Når du er af sted, så husk at tage pause og nyd julestemningen. Måske med en kop varm chokolade og en Lucia kage. Her du ikke tid til en tur udenlands, kan du herunder finde link til nogle af de danske julemarkeder. Er det langt hjemme fra, kan du jo vælge at tage campingvognen med, eller leje en campinghytte.

VisitDenmark har en liste med de fleste af de store og mange mindre Julemarkeder. Klik her og se på mulighederne.

Julebloggeren Julia Amnitzbøll Andersen har en ret omfattende liste med de danske julemarkeder. Klik her og se listen.

Vinteråbne campingpladser i Danmark
Der er 152 vinteråbne campingpladser i Danmark. 53 har åbent hele ugen og 99 har åbnet ved tilmelding.
Klik her og se oversigt.

Tekst og foto: J-P. Rasmussen
© 2016 Campingferie.dk

Annonce:

Efterlad din kommentar