D-dag 2016 – del 6 – Den Canadiske Kirkegård og Le Grand Bunker Musee


Dagen i dag starter på den Canadiske kirkegård, her ligger alle de unge soldater fra Canada som fald på D-dagen. Vi får lige lidt information om stedet og hvad man skal se på den canadiske kirkegård. Den Canadiske kirkegård ligger midt ude på landet ved Bény-sur-Mer, her er et stykke ind til den nærmeste by og der er ellers kun marker og landbrug i nærheden. Men her har man fået et stykke jord og lagt denne kirkegård. Der er fri adgang til kirkegården. På denne kirkegård ligger mere end 2.000 canadiske soldater, de fleste kom fra det Canadiske 3rd Division, som kæmpede både på D-dag og senere ved byen Caen.

Der står en informationstavle ved indgangen der fortæller om den indsats de Canadiske tropper leverede på D-dagen og tiden derefter.


På parkeringspladsen foran kirken, er en aftegning af det Canadiske flag der fylder en hel del.

Synet af de omkring 2.000 kors i lige rækker er igen utroligt, forskellen her er at der er planter og blomster mellem gravene.

Forskellen på denne kirkegård og de andre vi har set, er som sagt beplantningen mellem gravene, men også at de pårørende til den faldne har fået lov at skrive et sidste mindeord på gravstenen. Dette gør oplevelsen endnu stærkere at gå og kigge på alle de ord og de faldnes unge alder.

På midten af kirkegården står et stort kors og her er der kransenedlæggelser hver år til ære for de faldne.

Efter vores besøg på kirkegården går turen videre til byen Ouistreham, her skal vi besøge Le Grand Bunker Musee. Denne bunker var en af Tyskernes observations bunkers og den var i hele 5 etager. Den ligger midt inde i byen og var kamufleret så de allierede viste intet om den førend de kom ind i byen. Det tog dem næsten 3 dage at indtage bunkeren, den var temmelig godt bevogtet med maskingevær på taget og der var kun en meget smal indgang til bunkeren.

Udenfor bunkeren ligger et af de allieredes landgangsfartøjer, dette er lidt specielt da det var dette der medvirkede i filmen Saving Private Ryan.

Her var en af forklaringerne på at bunkeren var så svær at indtage, indgangen var utrolig smal og for enden var der opsat maskingevær. Hele trappen op i de 5 etager er ligeså smal.

På hver etage er der et rum der er inddelt til forskellige formål. Her er det et opholdsrum for de soldater der var i bunkeren. Der er 3 sovepladser i højden og disse var monteret på væggene.

Bunkeren havde også egen syge afdeling, her var der 3 sengepladser og udstyr til både pleje og operationer.

Bunkeren var en observations bunker og herfra kunne man videre give observationer til de store batterier ved Longus sur Mere og Point du Hoc. Bunkeren var efter tidens normer aldeles veludstyret og havde meget høj teknisk standard.

Observationerne kom fra toppen af bunkeren, her er installeret en meget teknisk kikkert der kunne bestemme koordinaterne for de mål man så i kikkerten. Disse koordinater kunne så videregives og eventuelle bombenedslag kunne justeres i forhold til fjendens placering.

Udsigten er rimelig fin den dag i dag, men dengang var her helt frit udsyn til alle sider langs kysten.

Efter oplevelserne i den store bunker, slutter vi dagen af på Pegasus Bridge Museum.

På museet står den originale og berømte Pegasus Bridge, denne bro var altafgørende for de allierede at indtage før D-dagen kunne begynde, den skulle sikre den videre adgang op i det Franske mod byen Caen. Natten før D-dag drog 181 mand af sted i 6 Horsa Gliders og landede lige ved siden af broen. Tyskerne blev totalt overrasket og de allierede mistede kun 2 mand ved angrebet. De indtog Pegasus Bridge og den nærliggende Horsa Bridge og D-dag kunne nu begynde.

På området står en kopi af en af de Horsa Glidere som var med i angrebet. Inde i museet er der nogle af de rester af de originale glidere der var med i angrebet. De blev trukket af almindelige fly og tæt på målet blev de løsnet og gled lydløst ned mod målet.

Det berømte foto af Pegasus Bridge kort efter de allieredes overtagelse, hænger også på museet. Læg mærke til de 2 Horsa Glidere der ligger lige bag ved broen. I dag står to mindesmærker hvor de landende.

Her er udsynet over Canal de Caen à la Mer, og den nye Pegasus Bridge til højre.

Der står et stort mindesmærke for indtagelsen af broen, derudover findes mindesmærker for de steder hvor Horsa Gliderne landede.

Vi slutter dagen på Cafe Gondrée som er det første Franske hus der blev befriet af de allierede. Her er som regel rigtig mange mennesker og i dag var ingen undtagelse, så vi måtte spise frokost på cafeen på modsatte side. Men på denne cafe er det en tradition af alle veteranerne mødes på selve datoen for D-dagen og der er i det hele taget en hel del der afholdes her.
Vi slutter vores tur her og nogen tager et par dage mere hernede, vi har selv gjort klar til turen mod Danmark. Vi kan nu sidde og glæde os over den dejlige tur vi har haft og ikke mindst de mange dejlige campister vi har været sammen med. Vi har endvidere været utrolig heldige med vejret, som undertiden godt kan være en udfordring på disse kanter. Vi glæder os til den næste tur og så skal vi lige hjem og gøre klar til årets Sommerkaravane.

Der kommer video klip fra denne tur i løbet af ugen, så kig ind og se disse klip.

Vi takker alle deltagerne for en fantastisk tur og selvfølgelig også alle dem der har fulgt os, vi håber vi mødes igen på en af vore andre ture og selvfølgelig i det Danske sommerland.

På gensyn
Mads & Peer
Rejsende mod Danmark

 

Annonce:

Efterlad din kommentar