D-dag 2016 – del 3 – La Cambe – den store kirkegård


I dag er vi på tur igen fra morgenstunden, vi skal blandt andet til La Cambe den store kirkegård for de falden Tyske soldater.

Vi samles udenfor kirkegården og får lige lidt information om hvad det er vi skal ind og se.
Oprindelig var La Cambe en Amerikansk kirkegård som blev nedlagt i 1947, og de mange soldater blev flyttet hjem til USA, eller til den Amerikanske kirkegård.
Den blev Tysk i 1954, og ca. 12.000 soldater blev flyttet hertil fra mere en 1.400 steder. I dag er den en af Verdens allerstørste kirkegårde med 21.222 gravsteder.

En stor kobberplade er placeret ved indgangen, teksten fortæller at det er den Tyske militære kirkegård fra årene 1939 – 1945.

Når man kommer ind overvældes man af størrelsen på kirkegården.

Mange steder står 5 kors og deler de mange gravesteder der alle sammen ligger i lige lange rækker.

Vi kigger på alle de mange unge mennesker der ligger her, og det er tragisk at tænke på de mange faldne i denne krig.

En grav er specielt markeret, det er graven for Michael Wittmann. Han var kendt og frygtet af de allierede da han med sin Tiger tank havde mere end 138 panserkøretøjer og 132 skytte og maskingeværreder på samvittigheden. Han døde sammen med sin besætning d. 08.08.1944 syd for Caen, på en tur han selv havde valgt at deltage i, da det ellers var hans fridag. Han ligger begravet med hans besætning.

Midt på kirkegården ligger en stor høj, her ligger 700 soldater og 89 ukendte som er kommet til siden 1961 begravet.

Oppe fra toppen af højen er et fantastisk syn ud over kirkegården. I forgrunden kan man se at også her har der været kranse nedlæggelse på D-dagen.

Efter den lidt mutte stemning på kirkegården går turen videre til byen Grand Camp Masey, her besøger vi den lille havn med det tilhørende fiskemarked.

På markedet kan man købe frisk fisk og her er rigtig mange forskellige fiske arter at vælge i mellem. Vi købte ikke lige nogen, da vi nok var mest bange for hvordan de skulle tilberedes.

Når man sådan står og kigger på alle de forskellige fisk og skaldyr, så kan man godt komme lidt i tvivl om hvad det egentlig er man godt kan lide at spise.

Efter fiskebesøget går turen videre til et af de meget kendte turist punkter, Point du Hoc.

Point du Hoc er et af de få steder hvor man har bevaret de mange krater fra bombningerne, så man får en utrolig fornemmelse af hvilke kræfter der anvendes for at udslette hinanden. Man får dog også et fantastisk syn ud over stranden og selve klippen.

Ude på spisen ved den store observations bunker, er rejst et monument til ære for de faldne Rangere, der deltog 225 Rangere i kampen og kun 90 overlevede indtagelsen af Point du Hoc.

Udover de store bombekratere, kan man tydeligt se hvordan de store beton konstruktioner flere steder også er sprængt i stykker.

Flere af bunkerne er stadig intakte og man kan komme ind i dem og se de forhold soldaterne havde. Det var et stort anlæg med flere 155 mm kanoner, og det var disse som skulle uskadeligøres inden landgangen, da de kunne skyde de allerede skibe ned førend de kunne komme tæt nok på land. Da man havde indtaget Point du Hoc opdagede man at Tyskerne selv havde flyttet kanonerne længere ind på land for at beskytte dem.

Efter al den historie måtte vi lige hjem og lave lidt på vores Campingvogn. Vi fik sat en netfront op på vores Isabella Shadow.

Isabella netfront leveres med to stænger, disse sættes på som overliggere på shadow og derpå sættes selve netfronten.

Isabellas netfront er rigtig god til at give skygge, det gælder både mod solens stråler men også hvis det regner lidt. Man har også læ mod nysgerrige blikke udefra, men man kan sagtens se gennem fra indersiden.


Man kan selv bestemme vinklen på netfronten, så pladsen kan blive betragtelig udvidet under en normal Isabella Shadow.
I morgen skal vi igen på tur, her skal vi besøge den Amerikanske kirkegård og herefter skal vi videre til Long Sur Mer hvor der er et næsten intakt kystbatteri vi skal kigge på. Så se med i morgen.

På gensyn
Mads & Peer
Ranger Campister

Film fra dagen:

Annonce:

Efterlad din kommentar