Dagen i dag starter et meget gammelt sted, nemlig J.H.Quedens Gaard. Siden 1200-tallet har der været liv på stedet, og caféen har til huse i bygningen fra 1582, som købmand Johannes Harbo Quedens købte i 1834. Han overtog en eksisterende købmandsforretning. J.H. Quedens indrettede manufakturhandel, og da forretningen lukkede efter 125 år, var det Danmarks ældste eksisterende manufakturhandel der lukkede. Købmandsgaarden er i dag indrettet til byens hyggeligste og unikke cafe.
Der bydes velkommen og personalet har i anledning af julen iført sig juletøj og nissehue. Bygningskomplekset tilhører i dag Sydvestjyske Museer, og siden 1965 har der været først butik og siden en kombination af butik og café, hvor der fortsat er mulighed for at gøre en god handel. Der serveres alt fra kaffe og kage via sandwichs og burgere til spændende frokost- og middagsretter alt efter tid på dagen, årstiden og kundens behov. Om sommeren kan køkkenets lækre frembringelser nydes både på fortovscafeen, i den unikke gård eller i den tilstødende, charmerende rosenhave.
Vi har bestilt en lækker brunch med tilhørende kaffe og te, dertil et glas lækker juice. Med sådan en start på dagen kan det da kun blive en god dag.
Ved disken står nogle af de mange små spændende ting der også sælges i cafeen.
På modsatte side af gaden lidt længere inde mod torvet ligger Weis stue som er en af Danmarks smukkeste og bedst bevarede kroer, dateret tilbage til år 1600. Skænkestuen byder på hollandske kakler, et smukt 700 år gammelt dåbsfad, et 400 år gammelt ur, samt en gammel bilæggerovn. Der er sågar et bord med en blykugle som er skudt igennem vinduet for 200 år siden.
Lige på den modsatte side ligger Ribe Domkirke. Ribe Domkirke hedder også Vor Frue Kirke Maria og er Danmarks eneste femskibede kirke. Ribe Stift oprettedes i 948. Den første kirke i sten opførtes 1110 – 1134 af biskop Thure. Den ligger muligvis på samme sted som Ansgars kirke fra 860. Den nuværende kirke er påbegyndt omkring år 1150. Kirken er 63 meter lang og 36 meter bred. Ribe Domkirke har i dag tre tårne: Rytterspiret over koret, Mariatårnet samt tårnet i det nordvestlige hjørne, der kaldes Borgertårnet. Borgertårnet fra 1333 er 50 meter højt, og der er 248 trin til udsigtsplatformen på toppen. Oprindeligt var Borgertårnet 65 meter højt og med spir, men det styrtede ned i 1534. Tårnet blev repareret i 1595, men der var ikke penge til at genopbygge spiret, så tårnet fik fladt tag og blev noget lavere.
Modsat domkirken ligger den gamle arrest i dag Hotel Den Gamle Arrest. ”Den Gamle Arrest” blev opført i 1546. – Oprindelig var det kapellanbolig for hjælpepræsten ved domkirken. Set udefra fremgår det tydeligt, at bygningen oprindeligt blev opført i én etage. – I 1841 blev huset konverteret til pigeskole, og to etager blev bygget ovenpå. I ca. 100 år var bygningen arresthus, – nemlig fra 1891 til 1989. I 1990 blev bygningen solgt privat til den nuværende ejer, der overtog bygningen, som den stod netop forladt af fanger.
Huset er fredet. – Skov- og naturstyrelsen lagde ved renoveringen vægt på den sidste anvendelse af huset, så det i dag stadig fremstår med tydelige præg af dets tidligere anvendelse som arrest. Først blev butikken indrettet i 1990. Dernæst hotellet i 1992. – Restaurationskøkken og kælderetagen med håndstøbte lys m.v. blev etableret i 1993. – I 1996 blev den store, sanselige gårdhave opbygget. Ejeren har modtaget to bevaringspriser for dette arbejde til glæde for alle, der ønsker at gæste huset og nyde atmosfæren af fortid og nutid i skøn samdrægtighed.
Der er stadig mange af de gamle brostens belagte gader i Ribe, og hvis man lige ser bort fra de moderne biler så kunne man godt befinde sig i et andet århundrede.
Skibbroen, som er Ribes havn, her ses Stormflodssøjlen med markeringer af stormfloder, der har oversvømmet Ribe gennem tiderne.
Den øverste ring – 6,10 meter over normal vandstand – viser den stormflod, som i 1634 druknede flere tusinde mennesker. Denne stormflod kaldes den store menneskedrukning. Selv i Ribe Domkirke stod vandet højt.
For enden af Nederdammen ved Sct Nicolaj Gade er der endnu et enkelt vandhjul tilbage fra byens vandmøller. Møllen hedder Ydermøllen og er fra 1526, da Kong Frederik den Første gav Ribeborger Christen Nielsen Kræmer tilladelse til at anlægge en mølle uden for Nørreport i Ribe. Til gengæld slap kongen for at betale 50 Gylden tilbage, som han havde lånt af Christen Nielsen Kræmer. Møllen malede mel indtil ca. 1960.
Nu skal det jo ikke kun være historie det hele, næ i Ribe har man også smag for god øl. Her den 2. december kårer man årets Emil i Ribe, det er den bedste julebryg der kåres på Ribe museum. Vi havde selv et par forslag til et par gode indslag, vi er dog ikke bekendt med vinderen af titlen. Dog skal det siges af ovenstående bryg var ganske fortrinlige.
Vel hjemme på campingpladsen er der tid til lige at kigge lidt på den. Ribe Camping er kendt for sin rolige og afslappende atmosfære, personlige service, store legeområder for børn samt rengøring i særklasse. Det skrives på deres hjemmeside, og det vi har set holder ganske godt.
De sanitære bygninger er alle flotte og den centrale er meget ny og lækker.
Ved vores besøg var der rigtig flot og utrolig rent og pænt. Der var varme i alle bygninger og lys overalt.
Der var pæne badefaciliteter og som Tanja fortalte, så er en af Ribe Campings mærkesager, der skal ikke være forskel på om man besøger pladsen om sommeren eller om vinteren, når pladsen er åben er alle faciliteter af samme standard.
Vi overnattede i de flotte traditionelle Ribehytter, der er også andre hytter på pladsen i flot design og endda nogle med spa.
Hytterne kan lejes i forskellige størrelser og priser, de ligger alle sammen i den skønne natur og smelter rigtig godt sammen med resten af campingpladsen.
Vi slutter lige med endnu et vinterbillede som passer rigtig godt til juletiden. Skulle du ha interesse i en hyttetur og et besøg i Danmarks ældste by Ribe, så er det bare om at komme afsted. Du kan sagtens nå at deltage i “Peters Jul” og alle de andre ting der foregår i Ribe. På Ribe Camping er der også fællesspisning på fredag den 8 december, så tag campingvognen med til Ribe eller lej en af de lækre hytter.
Se mere om Ribe Camping her.: www.ribecamping.dk
Se mere om Peters jul i Ribe her.: http://www.visitribe.dk/sydjylland/aktiviteter/peters-jul-i-ribe-events