Peer Neslein fortæller:
Vores næste mål på Læsø er at besøge øens saltsyderi som er en af Læsøs største attraktioner. Så vores Benimar autocamper bringer os  hurtigt frem til stedet. Læsø er jo kun 22×12 km, så alt ligge tæt på. Måske lidt længere væk hvis du er på cykel eller gåben.

Læsø Saltsyderi ligger i et smukt naturområder med sine træbygninger spredt ud over området.

Der er ikke mange mennesker her i april måned. Men de skal nok komme i løbet af sommeren.

Historien om Læsø Salt
Læsø Saltsyderi så dagens lys i 1991 som et historisk værksted for arbejdsløse unge fra Læsø Produktionsskole.
Baggrunden var en række arkæologiske udgravninger på Læsø, hvor man havde fundet rester efter middelalderens saltsydehytter. I 2004 blev produktionsskolen nedlagt, idet den havde overflødiggjort sig selv. På det tidspunkt kunne Læsø Saltsyderi nemlig bære sig selv økonomisk og man kunne herefter tilbyde faste jobs.

Læsø Salt har siden 2005 været er et aktieselskab, som ejes af Læsø Fonden. Aktierne er ikke omsættelige og Læsø Fonden blev stiftet som en erhvervsdrivende fond for – som moderselskab – at drive Læsø Salt A/S og Læsø Kur ApS. Læsøs borgmester er til enhver tid formand for Læsø Fonden.

Saltet på Læsø

Læsø salt er sydesalt, udvundet ved inddampning af salt grundvand. Det indeholder udover selve saltet en række mineraler, som er med til at skabe den unikke smag, der gør Læsø salt til et værdsat gastronomisk krydderi.

Rundt om Læsø indeholder havvandet ca. 2 % salt, men grundvandet på Rønnerne kan indeholde helt op til 14 % salt, og så er det muligt at basere en produktion på at inddampe vandet. Metoden har været brugt siden middelalderen.

Sydningen stoppede i 1600-tallet ved et kongeligt forbud; saltsydningen havde ryddet Læsø for skov. Først omkring 1900-tallet blev der genplantet skov på Læsø, og i 1991 kunne saltproduktionen på Læsø genoptages.

Det syder, bobler og ryger.

Syd selv
Prøv at syde dit eget Læsøsalt på vores udendørs minipandeanlæg. Med en grundig vejledning fra en medarbejder, har du efter en lille time ca. 200 gram sydesalt, som du selv skal hjem og tørre. Er I en større gruppe, er det klogt at reservere plads i forvejen.

Prisen på syde selv er kr. 85,- pr. pande incl. en stofpose. En ekstra stofpose kan købes til kr. 10,-.

Nu bliver man jo nemt lokket af en smagsprøve. SÅ hvorfor ikke smage.

Ups det var måske lige lidt for meget jeg fik smagt på en gang. Men på en dejlig halvrød bøf ville det grove salt både pynte og smage godt.

Besøg Læsø Salt
I højsæsonen, er der hver hele time fra kl. 10 til 15 foredrag i sydehytten – foredraget varer ca. 20 minutter og er gratis for alle.
Sydehytter, legeplads, pandekageboden, saltshop eller bare en hyggelig udflugt med højt til himlen og landets vel nok bredeste horisont. Læsø Saltsyderi byder på gode oplevelser for hele familien, børn og voksne.

Det er spændende at opleve salthusene i røg og damp.

Lokal produktion
Læsø Salt køber sit brænde lokalt. Når man kører af landevejen mellem Byrum og Vesterø kan man lige uden for Byrum se de store stakke af brænde, som ligger og tørrer i op til 1,5 år inden det leveres på saltsyderiet.

I dag har Læsø igen store skovarealer, hvor der kan oparbejdes enorme mængder af brænde og træflis. I dag høstes der alene af tilvæksten, som årligt udgør mere end 25.000 kubikmeter.

Besøg Læsø salt på deres hjemmeside hvor der ligger informationer og hvor du også kan købe deres salt, hvis du ikke lige kommer forbi Læsø.

Vi forlader det dejlige område og kører til Østerby havn.

Det der bl.a. er dejligt med at være på farten i en autocamper er, at det er nemt at beslutte at vi lige skal lave en kop kaffe og sidde og nyde den i vognen med udsigt over havnen. Men vi skal selvfølgelig også gå en tur i havnen.

Det er altid dejligt at gå en tur og kigge nærmere på bådene store som små.

 

På vej tilbage mod campingpladsen tager vi afstikkere ad små grusveje ud til nogle dejlige små parkeringspladser ud til nordkysten. Der er tale om kæmpe områder, smalle grusveje, færiste og den smukkeste natur. Her har vi parkeret og gået gennem de høje klitter for at kigge ud over havet på en blæsende dag.

På en af de små skovveje skal Lisbeth lige have et billede at den store stabel af træstammer.

Og så slutter vi denne dagbog med et billede af stenen der fortæller at her blev Læsø født. Den ligger i Læsø klitplantage.

I morgen skal vi på navigationsmuseet i Byrum, så viser jeg list billeder fra campingpladsen og hvis vejret holder skal vi ned i Vesterø havn og se om vi kan få et solnedgangsbillede. Men det må du læse og  se i del 4.

Tak for nu og på gensyn.

Lisbeth & Peer Neslein
Campimgferie.dk