2016-Lillebaelt-02-01

Turen går nu videre fra Steensgaard mod Bøjden hvor vi skal over med færgen til Als.

2016-Lillebaelt-02-02

Vi skal en tur med ”Færgen” som sejler mellem Bøjden og Fynshav, det er en tur på omkring 50 minutter og en smuk sejltur i det skønne Lillebælt. Vi skal til Als og videre til Sønderborg hvor vi skal høre om ringridning.

2016-Lillebaelt-02-03

Sønderborg er jo en rigtig historisk by, og her er der skønne små huse fra gammel tid og byens kirke der rejser sig majestætisk. Man kan sagtens bruge rigtig lang tid i denne by da både historien og oplevelserne er mangfoldige.
Mange af de små historiske huse er utrolig velbevaret, de ligger side om side i de små snævre gader. Farverne på husene er skønne og det lyser dejligt op på sådan en herlig solskinsdag.

2016-Lillebaelt-02-04

Vi skal en tur ind på ringridder museet der holder til i Sønderborgs næstældste hus. Huset ligger lige på den anden side af kirkepladsen og har tilbage i tiden huset flere familier på samme tid. I dag er her museum og bare en tur i huset er en oplevelse.

2016-Lillebaelt-02-05

Vi skal kigge lidt på ringridning og dens betydning for byen, man har haft ringridnings fest siden 1888. Her på museet er samlet alt lige fra den spæde begyndelse og mange af de medaljer og andet er doneret af de efterkommere af dem der modtog disse priser i gammel tid.

2016-Lillebaelt-02-06

Ringridningen foregår på ringridningspladsen og er en kæmpe fest for Sønderborg, i år foregår den fra de 8 til den 11. juli. Udover traditioner er festen en rigtig byfest og hele byen fester i disse dage. Kig forbi denne fantastiske begivenhed og nyd Sønderborg. Se mere om ringridning på deres hjemmeside www.ringridderfesten.dk

2016-Lillebaelt-02-07

Vores næste stop er øen Barsø, den ligger ud for Genner Fjord og syd for Diernæs Bugt i Lillebælt. Barsø har et areal på 2,7 km 2 og der bor 23 beboer på øen. De landbrugsejendomme der fortsat eksistere på Barsø er gamle slægtsgårde som ligger jævnt fordelt i det bakkede landskab. De drives overvejende med kornavl og fritgående kvæghold.

2016-Lillebaelt-02-08

Barsøfærgen som sejler i dag blev bygget på Aabenrå Skibsværft, den har plads til 24 passagerer og kan fragte biler, landbrugsmaskiner og en lille mælketankvogn.

2016-Lillebaelt-02-09

Sejlturen vare ca. 15 minutter fra Barsø Landing nær Løjt Kirkeby og til Barsø, den sejler 5 – 8 gange dagligt. Færgen kan tilkaldes hele døgnet hvis der er brug for den. Færgen er den eneste livline til fastlandet, mange har dog også en lille båd liggende i den lille havn.

2016-Lillebaelt-02-10

Udsigten fra det højeste punkt på øen ”guldhøjen” viser en storslået udsigt hvor man kan se de omkring liggende punkter i Lillebælt. Barsø har været beboet i mindst 6000 år, det viser fund fra jægerstenalderen. I 1982 bjærgede man en stammebåd fra vikingetiden. Båden der er 3,70 meter lang og 60 centimeter bred, kan i dag ses på Haderslev museum.

2016-Lillebaelt-02-11

Efter endnu en skøn dag, er vi kommet til en af de kystnære campingpladser omkring Lillebælt. Vi skal overnatte på Vikær-Diernæs Strand Camping, en campingplads med en unik beliggenhed lige ned til stranden. Vi indlogeres i deres flotte hytter og de indeholder også plads til hele familien og der er både køkken, samt toilet og bad.

2016-Lillebaelt-02-12

Campingpladsen ligger lige ned til stranden og med Blåt flag ordningen er badevandet helt sikkert en succes’s. Mange campister har både med og fiskeriet er en af pladsens store attraktioner.

2016-Lillebaelt-02-13

Der er næsten vandudsigt næsten uanset hvor man er på pladsen, den skønne kuperede opdeling gør at de bagved liggende har vand udsigt. Pladsen er flot og velholdt og har inddeling med små hække.

2016-Lillebaelt-02-14

Hytterne ligger oppe med udsigt over pladsen og vandet, de ligger flot integreret på pladsen og forskudt så de ikke skygger for hinanden.

2016-Lillebaelt-02-15

Der er gode lege muligheder for de mindste, og hele 2 hoppepuder. Pladsen lægger meget vægt på naturen og med placeringen lige ved stranden er det selvfølgelig den der har den højeste prioritet.

2016-Lillebaelt-02-16

Lejrechef parret Liselotte og Henrik, overtog pladsen i 2012 og har siden elsket at være på pladsen og har med deres forskellige tiltag gjort at pladsen forbliver en af Danmarks skønneste campingpladser. De startede faktisk lidt ud i det blå da de aldrig tidligere har haft noget med camping at gøre, men nu elsker de at være på og drive pladsen og ser frem til mange år på denne skønne plads.

Besøg pladsens hjemmeside her.: www.vikaercamp.dk

2016-Lillebaelt-02-17

Efter en god nats søvn på Vikær Strand Camping går turen videre til en af de andre store seværdigheder i Sønderjylland. Christiansfeldt som i 2015 blev optaget på Unescos verdensarvsliste.

Christiansfeld by er opkaldt efter Christian 7. og blev grundlagt af herrnhuterne (Brødremenigheden) i 1773, hvor kongen gav skattefrihed i 10 år og endvidere et statstilskud på 10% af byggesummen på alle nye bygninger. Hovedparten af bykernens huse er opført i perioden 1773 – 1800 efter en streng byplan og efter Hollandsk forbillede fra byen Zeist.

Blandt seværdighederne er (Salhuset) eller også benævnt som (Herskabshuset) som er Brødremenighedens kirkesal og som er byens mest dominerende bygning med sort tegltag. Denne er i øjeblikket ved at blive restaureret.

2016-Lillebaelt-02-18

Byen er berømt for sine honningkager – en tradition, der går helt tilbage til 1783. Hele bykernen er særdeles velbevaret. Der kan i dag købes honningkager fra den oprindelige opskrift tilbage hvor Brødremenigheden stod for bagværket.

2016-Lillebaelt-02-19

Indgangen til Brødremenighedens kirkegård, her ligger alle brødre og søstre begravet. Alle har samme gravsten og med enkel inskription, brødre ligger til venstre og søstre til højre. De er alle begravet enkeltvis.

2016-Lillebaelt-02-20

Det flotte nyrestaurerede torv, dette torv er opbygget som de andre byer under brødremenigheden.

Christiansfeld var fra 1970 til 2007 hovedbyen i Christiansfeld Kommune, men indgik efter kommunalreformen i Kolding Kommune og blev som en del af kommunen genforenet med sognene Seest, Vonsild, Dalby, Sdr. Bjert og Sdr. Stenderup som før 1864 tilhørte Hertugdømmet Slesvig ligesom Christiansfeld og Tyrstrup Sogn i Nørre Tyrstrup Herred. Christiansfeld var før 1864 en del af Hertugdømmet Slesvig, som strakte sig i nord frem til den sydlige del af Kolding by og Kolding Å ved Sønderbro og Kolding Fjord.

Fra 1864-1920 var Christiansfeld under prøjsisk administration efter nederlaget ved Dybbøl i 1864, hvorefter grænsen til Danmark blev langs Kongeåen. Christiansfeld mistede sit nordlige opland og handelsforbindelser ved at grænsen blev lagt ved Høkkelbjerg syd for Taps i 1864, men i 1920 kom Christiansfeld efter folkeafstemningen ved Genforeningen tilbage til Danmark, under den danske kong Christian X som i 1920 red på en hvid(kalket) hest over grænsen ind i Sønderjylland.

Med alt den historie i bagagen så slutter turen her, vi har været gennem et stykke af Danmark og set en lille del af alle de seværdigheder der gemmer sig i dette fantastiske område. Men hele Danmark er fuld af historie og flotte steder, så tag autocamperen, campingvognen på krogen, teltet i bilen eller på cyklen og oplev Danmark og alle de skønne campingpladser.

Tekst & Foto.: Mads Nielsen
Campingferie.dk