Rasmus og Peer Neslein har pakket en Caravelair campingvogn, for at sætte kursen mod Verdens ende. De har overnattet i Oslo på Bogstad Camping, mens regnen har væltet ned natten igennem.

En ny dag er startet. Vi skal have morgenmad og tjekket udstyret, til dagens opgaver.






Her er vi ved Frammuseet som rummer historier om Polarekspeditioner og garvede mænd.

Fram, norsk polarskib, bygget 1892 af Colin Archer til Fridtjof Nansens polarfærd 1893-96. Fram blev siden brugt af Otto Sverdrup 1898-1902 og af Roald Amundsen til dennes Sydpolsekspedition fra 1910 til 1912.
Skibet, der er 39 m langt og 10,4 m bredt med et deplacement på 900 t, var meget solidt bygget med stærkt udfaldende sider, der skulle hindre, at det blev skruet ned af isen, og det havde oprindeligt en dampmaskine på 169 HK. Denne blev dog i 1910 udskiftet med den svensk byggede dieselmotor på 180 hk. Fram er i dag museumsskib på Bygdøy uden for Oslo.

Fra 1893 ledede Nansen en ekspedition med det specialbyggede polarskib ”Fram”. Nansen havde valgt Otto Sverdrup til kaptajn. De øvrige ekspeditionsdeltagere var Sigurd Scott Hansen, geofysisk observatør; Henrik Greve Blessing, læge; Theodor Claudius Jacobsen, styrmand; Anton Amundsen, førstemaskinist; Adolf Juell, kok; Lars Pettersen, andenmaskinist; Hjalmar Johansen, fyrbøder og meteorologiassistent; Peder Leonard Hendriksen, altmuligmand; Bernhard Nordahl, elektriker og meteorologiassistent; Ivar Otto Irgens Mogstad, altmuligmand; og Bernt Bentsen, altmuligmand.
«Fram» forlod Norge fra Vardø 21. juli 1893, sejlede østover Nordøstpassaten langs nordkysten af Sibirien til 133° 37′ grader øst. 22. september 1893 frøs skibet fast i isen og blev drevet med over Polarhavet i tre år. Dette var planlagt. Hensigten var at „Fram‟ skulle drive med isen over polpunktet, således at ekspeditionen skulle blive den første, som kom til Nordpolen. Nansen vidste at det var fundet træ fra Sibirien på Grønlands østkyst, så alt tydede på at hele området ved Nordpolen var hav. Ekspeditionen foretog mange videnskabelige observationer og målinger inden for meteorologi, magnetisme, oceanografi og astronomi.

Sommeren 1896 fortsatte de delvis over land og delvis i selvbyggede kajakker.
På Kap Flora, længere syd på Frans Josef Land, mødte de en britisk ekspedition under ledelse af Frederick George Jackson. Nansen havde mødt Jackson fire år tidligere i London.
Nansen og Johansen blev taget med på det britiske forsyningsskib ”Windward” til Nordnorge, og de ankom til Vardø 13. juli 1896. Én uge senere ankom „Fram‟ under ledelse af Otto Sverdrup til Skjervøy, og de kunne genforenes i Tromsø. Derefter fulgte en triumffærd langs hele kysten til Oslo, hvor de ankom d. 9. september. Overalt blev de fejret som nationalhelte.










På gensyn i morgen, hvor du kan høre mere om andre af de store opdagelsesrejsende, inden vi fortsætter vores egen rejse, mod Verdens Ende.
Ship Ohøj
Rasmus og Peer Neslein
Campingferie’s maritime afdeling