Campingtur til Øland – Del 12 – Solliden Slot – Den svenske kongefamilies sommerresidens + film (Reklame)

Solliden Slot blev bygget i 1906 som erstatning for det nedbrændte Borgholms Slot. Desværre er selve slottet lukket for offentligheden. Til gengæld er der indrettet et udstillingsområde ved indgangen til slottet og den smukke slotspark er ligeledes åben for besøgende.

Solliden Slot hører til Europas yngre slotte. Dronning Viktoria beordrede i 1906 slottet bygget på samme sted, som Borgholms Slot tidligere havde ligget.

En kongelig villa
Der skulle gå næsten 100 år før den nye kongelige villa stod færdig, opført på samme sted som det tidligere Borgholm Slot, der brændte ned i 1806. Dronning Viktoria gav startskuddet til byggeriet i 1903, og efter kun tre års byggetid stod det nye Solliden Slot færdigt. Slottet var inspireret af Villa San Michele på den italienske ø Capri, der var beboet af dronningens ven, forfatteren Axel Munthe. Det lille slot består af forskellige bygningsdele, der tilsammen danner en næsten kvadratisk kasse. Små søjler ved de dobbelte og tredobbelte vinduer samt en loggia på slottets vestside er de eneste dekorative elementer. Dronningen brugte slottet som en intim landvilla, og der blev ikke holdt officielle arrangementer her.

Parken rundt om slottet er åben for offentligheden i modsætning til selve slottet. Sollidens Slot ligger lige på grænsen mellem Ølands to klimazoner. Østkysten er ret tør og fattig på næringsstoffer, mens den vestlige del af øen nyder et mildere klima med en meget frugtbar jord. Hovedindgangen til Sollidens Slot ligger lige ud for et lettere goldt steppelandskab, og slotsparken med sine grønne bede og rislende springvand virker derfor som en oase i ørkenen.

Slotsparken er inddelt i forskellige områder og rummer desuden mange rosenbede med mange forskellige arter. Direkte i forlængelse af villaen ligger en italiensk inspireret have i renæssancestil med høje tuja- og buksbomhække. Slyngplanter snor sig dekorativt om det såkaldte “Legehus”, som tidligere var beboet af gartneren og hans familie. Fra legehuset kan du fortsætte til den engelske have med velplejede græsplæner, cypresser og en imponerende blodbøg. Først forbi et springvand foræret til kongen af den svenske regering, herefter når du til den hollandske have med smukke marmorskulpturer. Denne del af slotsparken var for øvrigt også en gave. Nærmere bestemt fra den hollandske Dronning Wilhelmina, der skænkede den til sin veninde Viktoria i 1922.

Annonce:

Efterlad din kommentar