Peer Neslein fortæller:

Vi er igen på farten i det nordjyske hvor der ligger mange spændende områder der rummer på interessante historier, flotte bygninger og dejlig natur.
I dag er vi kørt til Børglum Kloster.

Børglum Kloster (Børglum Sogn, Hjørring Kommune) er en tidligere kongsgård, kloster og hovedgård, der stammer fra begyndelsen af det 12. århundrede. Bygningen i sin nuværende form er fra ca. 1220.
Klostret ligger ca. 5 km øst for Løkken i Vendsyssel i den tidligere Løkken-Vrå Kommune.
Klostret tilhørte præmonstratenserordenen (de hvide brødre) indtil reformationen i 1536. Ved reformationen blev klostret inddraget af kronen og forlenet til adelsmænd og gejstlige. Den sidste katolske biskop var Stygge Krumpen. Senere blev klostret af Christian 4. henlagt under det nyoprettede ridderakademi i Sorø.
I 1669 blev klostret mageskiftet til kansleren Peder Reedtz.
En væsentlig ejer var justitsråd Frederik Kiærskiold, der ejede Børglum Kloster 1715-38 og var gift med Inger Pop. Han ombyggede kirken i 1722 og forsynede den med det eksisterende rokokoinventar i 1734. Parret havde kun datteren Christiane Marie Kiær de Kiærskiold (1714-1760), der først ægtede Johan Henrik Rantzau og siden Laurids de Thurah, hvorved Børglum Kloster kom i de to mænds besiddelse. De Thurah blev ejer i 1750 og foretog i årene 1750[1] til 1754 adskillige ændringer på bygningerne, der blev gjort mere regulære i tråd med barokstilens krav om symmetri. Samtidig lod han opføre et kostbart epitafium over sig selv i klosterkirken. Han kom dog aldrig til at hvile her, men er begravet i København.

Siden 1835 har klostret været i slægten Rottbølls eje. I parken findes en mindesten over modstandsmanden Christian Michael Rottbøll, der blev dræbt 1942. Han ligger begravet i parken.

Rejs ind i historien med Bayeux-tapetet

På Børglum Kloster har de en tro kopi af det historiske og storslåede Bayeux-tapet.

Tapetet er et 70 meter langt stykke vægtæppe broderet af uldgarn.
Tapetet kaldes med rette verdens længste tegneserie. Tapetet viser, hvordan normannerne med Vilhelm Erobreren erobrede kong Harald Godwinsons England ved slaget i Hastings i år 1066. På tapetet ser man mennesker, dyr, træer, skibe, og man får et indtryk af, hvordan den barske natur satte rammerne for det blodige opgør. Tapetet viser også, hvordan scenerne før slaget udspillede sig, og man kan se, hvordan slagets hovedpersoner kommunikerer med hinanden inden den historiske begivenhed.

Et godt billede datiden
Det oprindelige tapet er blevet borderet af angelsaksiske kvinder. Bayeux tapetet betragtes som et godt og pålideligt billede af datidens metoder, påklædning og våben, og du får derfor lov til at dykke helt ned i historien og få en fornemmelse for, hvordan vores forfædre har set ud.
Det har taget 15 år at få broderet kopien af historiske tapet. Den nye udgave af tapetet er blevet broderet af 9 danske brodøser, og det er blevet skabt i samarbejde med Bayeux-museet i Normandiet.

Udstillingen med Bayeux-tapetet er en permanent udstilling og tilgængelig indenfor klosterets normale åbningstider.

På billedet ses de 9 danske brodøser som det tog 15 år at brodere det 70 meter lange tapet.

Flot indgang til Børglum kloster.

Gårdspladsen i Børglum Kloster. I baggrunden ses kirken. Der er adgang til de forskellige bygninger.

I bygningerne findes en mindesten over modstandsmanden Christian Michael Rottbøll, der blev dræbt 1942. Han ligger begravet i parken.

Børglum Klosterkirke er indviet til Jomfru Maria. Den er en del af Børglum Klosters nordfløj og kan ses viden om. Den udgøres i øst af resterne af et romansk kor og korsskæringsfag og i vest af et gotisk basilikalt skib; begge dele er kun torsoer af det storslåede oprindelige eller påtænkte anlæg. Den romanske kirke, hvoraf kun korpartiet og korsarmene færdiggjordes, er væsentligt opført af granitkvadre på profileret sokkel. Det kvadratiske kor har haft en stor apsis, der udvendig havde blændarkader på halvsøjler. I de ligeledes kvadratiske korsarme har østvæggene i hver side været gennembrudt af to bueåbninger, der har ført ind til små kapeller med alternicher, hvoraf de to kapeller nærmest koret har været to fag dybe. I nedre korsarms nordvestlige hjørne har der været en vindeltrappe. Denne meget fornemme plan synes at have været en videreudvikling af Viborg Domkirkes, og især Vestervigs. I hovedmålene stemmer den overens med Viborg Domkirke.

I klosterhaven bag kirken dyrkes der en række forskellige spændende planter og urter og en vi alle kender er Kamille. Det har mange af os voksne fået som børn når vi var syge. Når jeg i dag læser på skiltet hvad kamille hjælper mod burde man drikke det hver dag.

Køkkenet i Børglum Kloster.

 

I klosterparken står denne store skulptur, som var den på en savanna i Afrika, men jeg har desværre ikke navnet på kunstneren.

Vi kørte lige over på Børglum Kloster kirkegård og der måtte jeg have et billede af dette specielle klokketårn. Det får min tanker vendt mod Finland og Rusland.

Lad os lige komme en tur ud i naturen, nærmere betegnet til Kærgård Strand få km syd for Tornby Strand hvor vi bor.

 

I skagen valgte vi at besøge Holger Drachmanns hus.
Holger Henrik Herholdt Drachmann (født 9. oktober 1846 i København, død 14. januar 1908 i Hornbæk) var en dansk digter og kunstmaler. Han er en af Det Moderne Gennembruds ledende mænd.

Holger Drachmann var kunstner og klædte sig også sådan med slængkappe og bredskygget hat. Og så var han ofte ledsaget af  unge smukke kvinder såkaldte muser.

 

Drachmanns arbejdsværelse hvor han kunne male og skrive. I loftet hænger en rovfugl og en måge.

Spændende stue og arbejdsværelse.

Holger Drachmann var 195 cm høj og gik i sko i størrelse 46 en halv, så han krævede en stor seng. Han døde i en alder af kun 61 år og blev begravet på Grenen, hvor man i dag kan se hans gravhøj.

Holger Drachmann i sin dagligstue. Blandt han mange kendte værker er nok hans “Midsommervisen” som fakyisk hedder “Vi elsker vort land”. Se 1. vers her:

Vi elsker vort land
Tekst: Holger Drachmann, 1885
Melodi: P. E. Lange-Müller, 1885

Vi elsker vort land,
når den signede jul
tænder stjernen i træet med glans i hvert øje,
når om våren hver fugl
over mark under strand
lader stemmen til hilsende triller sig bøje:
vi synger din lov over vej, over gade,
vi kranser dit navn, når vor høst er i lade,
men den skønneste krans
bli’r dog din, sankte Hans,
den er bunden af sommerens hjerter så varme, så glade,
– men den skønneste krans
bli’r dog din, sankte Hans,
den er bunden af sommerens hjerter så varme, så glade.

Her slutter min rejseberetning fra en campingtur til Nordjylland og Vesterhavet. Vi har boet på Tornby Strand Camping som er en dejlig plads med flinke lejrchefer. se her https://www.tornbystrandcamping.dk/

Lad mig slutte med dette panorama billede som Rasmus har taget hvor Lisbeth og jeg sidder og nyder udsigten fra toppen af en af klitterne ned til Tornby Strand og Vesterhavet.

Tak for nu.

Peer Neslein
Campist




 

Annonce:

Efterlad din kommentar