
Telemarkskanalen ligger som navnet siger i Telemarken i Sydnorge. Kanalen har ikke helt den samme berømmelse som Göta kanalen i Sydsverige – desværre, for den er absolut et besøg værd.
Kanalen blev færdig i slutningen af 1800-tallet og strækker sig fra Skien til Dalen, en strækning på godt 100 km. Man kan også sejle fra Skien til Notodden, men den er ikke helt så meget brugt som strækningen til Dalen. I august da vi var der, var det kun strækningen fra Skien til Dalen der blev besejlet af de 2 kanalbåde ”Henrik Ibsen” og ”Victoria”. I denne artikel har jeg valgt at koncentrere mig om strækningen fra Ulefoss til Dalen.
Man kan fint bruge et par uger på området med Telemark Kanalcamping som udgangspunkt til en større del af Telemarken. Læs Nils Bidstrup Mortensens rejsefortælling her.


Vi ankom til Telemark Kanalcamping sidst på eftermiddagen, hvor vi blev budt velkommen af Erling Skoe, der er ejer af pladsen. I receptionen er der turistinformation med kort og brochurer over en stor del af Telemarken. Derudover er der også en lille butik med forskellige fornødenheder og et større udvalg af forskelligt lystfiskerudstyr og meget mere.

Der er el, vand og afløb ved alle pladser, og der WiFi på hele campingpladsen.
Du kan læse mere om pladsen på deres hjemmeside www.kanalcamping.no

Som det også fremgår af billedet, ligger der kanoer og kajakker ved kanalen. Dem kan man leje på campingpladsen, en mulighed mange benyttede sig af. Er man mere til landjorden eller måske til begge dele, udlejer campingpladsen også cykler, endda el-cykler, der gør cykelturen super behagelig!
Jeg prøvede for første gang en tur på el-cykel – en super fed oplevelse – alle bakkerne var væk!

I Lunde er der kun et slusekammer, der hæver bådene 3 meter. Her er der lige kommet en flot lystsejler gennem slusen.

Så vi kørte de ca. 15 km til Bø og fandt det vi søgte. På byens torv er der fri WiFi, så kan man lige får tjekket sine mails.
Da vi nu var i Bø, kørte vi ud til museet, der ligger lidt uden for byen. Bø Museum er indrettet i en gammel købmandshandel, hvor det hele står, som om købmanden bare lige havde forladt det hele for næsten 100 år siden.





Næsten oppe ved toppen er der en fantastisk udsigt over området og med søen Norsjö i baggrunden. På toppen af Lifjell er der mange løjper og hytter.

Sluserne ved Vrangfoss er Telemark Kanalens største sluseanlæg med 5 slusekamre, der hæver bådene med 23 meter.
Her er det ”Victoria” der er på vej ned mod Norsjö.

Her møder vi ”Henrik Ibsen”, der lige har kommet gennem sluserne ved Ulefoss.
Ulefoss er også kendt for sin metalindustri, prøv næste gang du ser et stort kloakdæksel i gaden om ikke der står Ulefos på det?


Men inden vi kører ned til byen Dalen fortsætter vi til Grimsdalen, der ligger lidt vest for Dalen.
Her skal vi besøge fjeldgården ”Grimdalen”, der er den norske billedhugger Anne Grimsdalens barndomshjem (1899 – 1961). Det er i dag indrettet til galleri og museum, men det er desværre lukket her sidst i august.


Men efter en gennemgribende restaurering, der blev færdig i 1992, står den store ejendom nu som et eventyrhotel.

Erling Skoe fortalte, at der var bævere ikke ret langt fra campingpladsen og der kunne vi næsten ikke undgå at se nogen, så på vores sidste aften på Telemark Kanalcamping gik vi hen til det anviste sted. Og ganske rigtigt, vi havde ikke mere end lige sat os, før den første bæver kom svømmende forbi. Der nåede at komme mange inden det blev for mørkt til at se dem.

Vi havde haft nogle utroligt dejlige og spændende dage her og oplevet meget mere end der kan blive plads til i denne artikel, så en ferie i Telemarken og på Telemark Kanalcamping kan varmt anbefales.
Tekst & Fotos Nils Bidstrup Mortensen