Nu har turisterne fået endnu en god grund til at besøge de danske kyster. Lørdag den 5. maj åbner Danmarks nye nationale cykelrute 8 – Østersøruten i Svendborg. 820 km snor sig som et 8-tal og binder det sydlige Danmark sammen fra Padborg i vest til Møn i Øst.
Den nye Østersørute skal være med til at løfte cykelturismen i 17 syddanske kommuner. Den gør nemlig det sydlige Danmark til en oplagt rejsedestination for cykelturister fra hele verden.
“Jeg er glad for, at den nye Østersørute nu er en realitet. Cykelpuljerne har finansieret skiltning af ruten hele vejen rundt og gjort den til en oplagt destination for cykelturister. Ruten er kystnær, og så passerer den gamle købstæder og nationale seværdigheder. Jeg er derfor sikker på, at den kan være med til at løfte turismen i det sydlige Danmark”, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.
Det er første gang, at en national cykelrute har gennemgået en så stor udvikling på tværs af kommunegrænser. Samtlige 17 kommuner har samarbejdet med Vejdirektoratet om en omfattende ensartet ruteskiltning. Det sikrer, at turisterne kan finde vej og har skabt fundamentet for en massiv markedsføring og udvikling af pakketilbud.
Historisk samarbejde om markedsføring, aktivering og pakkering
Ruteåbningen følges op af et forpligtende nationalt, strategisk samarbejde mellem Dansk Kyst- og Naturturisme, VisitDenmark, Dansk Cykelturisme, Vejdirektoratet, Destination Fyn, Destination Lillebælt, Business Lolland-Falster, Visit Vestsjælland, Visit Sydsjælland-Møn, Destination Sønderjylland og Naturturisme I/S. For første gang nogensinde samles alle kræfter bag ambitionen om at gøre Østersøruten til en magnet for cykelturister.
“Vi glæder os over, at det er lykkedes at etablere dette partnerskab omkring udvikling af ruten. Med vores erfaring med international tiltrækning, Dansk Cykelturismes evne til at skabe funding til udvikling af bl.a. rutens oplevelsesdesign, destinationernes greb om forretningsudviklingen og ikke mindst Dansk Kyst- og Naturturismes evne til at drive det strategiske samarbejde og sikre sammenhængskraft på tværs, så er vi overbeviste om, at investeringen vil resultere i en rute fyldt med masser af udenlandske cykelturister i løbet af få år”, siger direktør i VisitDenmark Jan Olsen.
Østersøruten er allerede i dag på top 10-listen over tyskernes mest populære langtursruter, men det er planen, at Østersøruten skal op blandt de allerbedste cykelruter i verden.
“Med en fokuseret indsats er det tidligere lykkedes at få både Vestkystruten og ruten mellem København og Berlin op på listen. Nu er turen kommet til Østersøruten”, siger Peter Ole Sørensen, der er formand for Dansk Cykelturisme.
Og cykelturisme er da også en ferieform med stort økonomisk potentiale.
“Cykelturisterne er nogle af dem, der for alvor kan forlænge sæsonen ud over de to sommermåneder juli og august”, fortæller forretningsudvikler hos Destination Fyn Anne Høyby, der som projektleder for den fynske cykelsatsning Bike Island 2020 har haft stort fokus på analysearbejde, der blotlægger cykelturismens potentialer.
Nu hvor den fysiske infrastruktur er på plads, kan det lokale turisterhverv, regionale turistdestinationer mv. for alvor komme i gang med at udvikle cykelpakker, investere i service og markedsføre produkter.
På Fyn er man allerede rigtig godt i gang, bl.a. med udviklingen af den særlige Fyn-cykel, som sikrer turisten mulighed for leje af en solid kvalitetscykel med tilhørende bagagetransport og serviceordning samt en lang række andre initiativer allerede i den kommende sæson.
Fakta om Østersøruten
• Ruten er godt 820 km lang og er formet som et 8-tal med krydsning i Svendborg.
• Den samlede rute løber fra den dansk-tyske grænse ved Padborg, gennem det sydfynske øhav, henover Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland, over Fyn, videre mod Lillebælt, indtil ruten føres gennem Syd- og Sønderjylland tilbage til Padborg. (se vedhæftede billede/animation)
• Ruten er karakteriseret ved at være kystnær, går ad naturskønne veje, passerer gamle købstæder og forbi nationale og lokale seværdigheder
• Ruten bindes sammen af fem færgeforbindelser og otte broer.
• Rutens nye skiltning er finansieret af midler fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriets cykelpuljer
Program for dagen
Åbningen markeres flere steder i landet, i de kommuner ruten går igennem, sideløbende med et brag af en cykelfest i rutens krydsfelt Svendborg.
Kl. 11.30 Transport-, bygnings- og boligministeren indvier ruten
Kl. 11.40 Jan Olsen, direktør i VisitDenmark holder tale
Kl. 11.45 Cyklistforbundets direktør Klaus Bondam holder tale
Kl. 12.00 Fynske borgmestre er naturligvis samlet i dagens anledning og bliver de første sammen med Transport-, bygnings- og boligministeren, der træder i pedalerne på ruten
Kl. 10.30 – 13.00 Gratis forårstjek af din cykel, cykelorienteringsløb for børn, cykel isbod, mulighed for at køre rickshaw og flere andre cykelaktiviteter
Læs mere her.: http://www.vejdirektoratet.dk/DA/om-os/nyheder-og-presse/nyheder/Sider/Danmark-får-nyt-trækplaster-for-cykelturister.aspx