Efter et par dage omkring København skal du i dag sydpå. Dagens etape går til Køge, Ringsted og Gedser. I Køge, hvor du skal besøge byens ældste kvarter omkring kirken, og det første sted er Agnes og Rødes hus, som i starten af Matador ejes af Katrine Larsen, Grisehandler Oluf Larsens kone.

Læg i øvrigt mærke til at både sten og tømmeret er malet gult. Metoden blev brugt for at få bindingsværkshuset til lige nyere huse som er bygget helt af sten. Og det er derfra udtrykket ”over stok og sten” kommer. I overført betydning, at huset meget hurtigt blev gjort moderne, uden at der skulle bygges helt om.


Her ser du dagens etape med Køge, Ringsted og slutter i Gedser.


Her er porten, hvor kriminalassistenten står og venter på at Røde bliver arresteret da Tyskland og Sovjetunionen kommer i krig med hinanden. Sofus Betjent er gået op i lejligheden for at fange ham. I virkeligheden advarer han Agnes om at han skal forsvinde. Det er også her Herbert går med ind med korrekturen til hans nye bog, og Fedes kone tager Knud med ud for at lede efter Aksel (der hvor han falder i branddammen).


Agnes og Rødes hus er jo gult. Men der er faktisk en lille krølle på historien, for det hus, som Katrine Larsen viser frem, da de skal leje lejligheden før deres bryllup er rødt. De står inde i en mørk port med tre vinduer over porten, og huset overfor er også rødt. Så det er ikke det gule hus, som blev brugt i det første afsnit. Det kunne jo være nærliggende at det røde hus lå i samme kvarter.

Du kan jo selv tage en lille tur rundt i kvarteret, og se om du kan finde det. Vi fandt det ikke. Er du i personbil, er det muligt at parkere på torvet. Kommer du i autocamper, er det bedst at parkere på en af de store P-pladser om stationen og Havnen. På kortet ser du to markeringer. Gå videre ned af Kirkestræde, og stop lige før kirken.


Vor Frue Kirke i Korsbæk hedder i virkeligheden Sankt Nicolai Kirke og ligger i Køge. Det er en pæn stor købstadskirke, og den ligger tæt på Torvet. Der er hovedindgang i gavlen ved Klokketårnet, et perfekt sted for de forskellige udendørs kirkescener i Matador. Både når der er bryllup, barnedåb og begravelse.


I afsnit 18, hvor Ellen bliver gift, er bogholder Stein på flugt fra tyskerne. Han gemmer sig bl.a. på kirkegården og omkring kirken. Der er taget en kort scene, hvor han går rundt om kirken under brylluppet. Den scene er taget på stien mellem kirken og biblioteket. Det er i øvrigt også her seriens allerførste scene er taget på en kold forårs- eller vinterdag.


Nu du er på stedet, så læg mærke til det gamle bindingsværkshus ved indgangen på biblioteket. Det er faktisk Danmarks ældst daterede bindingsværkshus. Et fint minde over en by, der har en lang og spændende historie.


Det næste sted du skal finde er Postgaarden, der ligger i Ringsted. Den er nu ikke så svær at finde, for du skal blot finde Sct. Bendts Kirke i Ringsted, der ligger midt i byen. Postgaarden ligger den overfor. I dag er det Statsforvaltningen som holder til i bygningen. Så hvis du vil spise på Postgaarden, må du bruge versionen på Bakken.


Vi kan faktisk kun komme på én scene, hvor man ser Postgaarden udefra. Det er der hvor byrådssekretær Lund og hans kone er på vej ind, stopper op, og ser på menukortet, at dagens ret er gås. I dag er skiltene selvfølgelig taget ned igen.


Parkeringsmulighederne for personbiler og motorcykler i området er gode. Det kniber lidt mere med god plads til de større autocampere. Der er dog god plads ved det nye centre nær motorvejsfrakørslen eller ved Ringsted kongrescenter (hvis der ikke er kongres eller koncerter). Nu du er der, så gå over torvet og besøg Skt. Bents Kirke. En af de allerstørste danske kirker, som ikke er en domkirke. Det er her Valdemar kongerne, og deres samtidige, ligger begravet.


Nu skal du ud på en længere tur. Hvis det ikke var fordi toget ikke længere kører helt til Gedser, så kunne du have taget et fra Ringsted. Den nemmeste vej til Gedser går nemlig ad landevejen. Kør fra Ringsted over Haslev og tag motorvejen sydpå. Så slipper du for de fyldte landeveje mellem Ringsted, Næstved og Vordingborg. De seneste 5 år er der sket meget på Gedser station. I dag er der slet ikke skinner ned til bygningerne.

Når du kommer til Gedser skal du dreje til venstre ned gennem byen. Kører du lige ud ender du i færgeterminalens billetsalg. Når du kører ned gennem byen skal du dreje til højre lige efter kirken. Så ender du ved busterminalen.


Her ser du en meget berømt og brugt vinkel. De brune bomme er dog helt væk. I dag er der busholdeplads og plads til at sætte rejsende til og fra Tyskland af og på. Hvis du kan se bort fra de manglende t skinner, er det i den hvide port bagerst Røde kalder på Agnes, da hun skal ente Hummer til Familien Varnæs.


Her ser du den åbne del af stationen med de let genkendelige bygninger tilsat en nænsom fornyelse. En af fordelene ved at benytte Gedser Station var, udover arbejdsro (også for 30 år siden), var muligheden for at låne eller leje nogle af de mange gamle tog, som allerede den gang, stod ved remisen. Nogle af de benyttede tog kunne dog ikke køre selv, men blev skubbet af et diesellokomotiv, mens der var en røgmaskine i skorstenen.


Inde i ankomst- og afgangshallen står der et gammelt damplokomotiv på et lille stykke skinner.


Udover lokomotivet står der også en række informationsstandere hvoraf et par af dem fortæller om Matador optagelserne.  De øvrige fortæller om byens historie som terminal for rejsende ind og ud af Danmark.


Der er bygget en del om i Færgeterminalen, men stationen ligger stadig på Jernbanevejen.


Gedser Remise er blevet hjemsted for flere jernbaneklubber. Her ser du bygningerne fra busterminalen. Du kan ikke komme derover ad denne vej da hele området er indhegnet og bruges som overvåget overnatningsplads for langturschauffører. Remisen er interessant hvis du vi se nogle af de tog og vogne som blev brugt under optagelserne.


Du må kører lidt tilbage ad hovedgaden og dreje til venstre ved det lille torv efter kirken. Udover togmateriel er det her det ikoniske stationstårn og en bid af servicebroen, som var med i nogle af Olsenbanden filmene, er havnet. Jernbaneklubberne er for tiden lidt udfordret. De har nemlig ikke forbindelse til den nedlagte Nykøbing- Gedser bane.  Banen er lukket, men ikke taget ned, og der er stadig strøm på signaler og bomme. De skinner som der stadig ligger ved remisen kan du i stedet for køre på med gammeldags skinnecykler.


Her ser du et gammelt kort fra 1767, fra tiden før digerne bed Bøtø og det senere Marielyst blev bygget. En stor del af det sydlige Falster ligger nemlig meget lavt. Når du er på egnen kan vi også anbefale at køre ud til Gedser Odde, hvor Danmarks sydligste punkt ligger. Der er parkering ca. 150 meter fra Sydstenen.


Gedser var det sidste optagested vi har kendskab til. Vi håber du har nydt turen, og fået mod på selv at besøge stederne. Her den sidste dag kan det godt være en idet at slutte dagen på en af de campingpladser du finder på Lolland Falster. Er du startet sydfra er der også flere gode bud på egnen omkring Køge.

Indtil videre er der ingen, der har vovet at skrive en officiel og afsluttet fortsættelse på Matador. I forbindelse med Lise Nørgårds 100 års fødselsdag har hun selv fortalt lidt om hvordan det kunne ende. På Matadoronline er emnet også beskrevet. Læs selv mere her: http://matadoronline.dk

God tur rundt i Korsbæk.

Tekst og foto: Jens-Peder Rasmussen
© www.campingferie.dk 2017

Annonce:

Efterlad din kommentar