Annonce:
Annonce:
Le Palme Camping
HinshøjCaravan728x90
Camping Italy
Camping Kim
Kronjyllands Camping & Marine Center
JPCARAVAN
Reimo

Uret er stillet om til vintertid, og det er også indledningen til den årstid, hvor vores biler er udsat for størst belastning. Det er derfor en god ide at vinterklargøre bilen. SOS Dansk Autohjælp råder her til hvordan.

For at gøre bilen klar til den kommende sæson, anbefaler SOS Dansk Autohjælp at du gennemgår nedenstående tjekliste – eller at du får dit værksted til det. Så minimerer man nogle af de overraskelser, der ellers kan følge med.

Dæk
Det vigtigste ifølge SOS Dansk Autohjælp er at få tjekket op på vinterdækkenes stand – og at skifte til dem, når temperaturen kommer ned omkring 7 grader, som den er i øjeblikket.

– Vi oplever hvert år bilister, der bliver overraskede over den første nattefrost. Lige nu oplever vi kolde nætter og morgener, men faktisk kan det være glat længe før, du kan se minusgrader på termometeret, fordi vejtemperaturen sagtens kan være flere grader lavere end i luften, siger Jesper Rebsdorf, distriktsleder for SOS Dansk Autohjælp i Sydjylland.

Når det bliver glat, har bilister væsentligt bedre vejgreb med vinterdæk, fordi de er lavet af blødere materiale og har anderledes dækmøster. Med hensyn til sidstnævnte lyder lovkravet på 1,6 mm, men vejhjælpen er én af de mange aktører, der anbefaler min. 3 mm. mønster.

Batteri
Batteriets kapacitet falder i takt med, at temperaturerne også falder – samtidig bruger vi mere strøm om vinteren, så er dit batteri ved at være brugt, risikerer du at stå med en bil, du ikke kan starte på kolde morgener.

– Starthjælp er den hyppigste årsag til vejhjælp i vintermånederne. Et batteri kan miste op til 50 procent af sin ydeevne i hård frost, og derudover sætter omskifteligt vejr batteriet på prøve. Det er især belastende, når vi også bruger mere strøm til varme, blæsere, elbagrude og sædevarme, og skulle dit batteri være dårlig og slidt, betyder det, at du kan få problemer med at starte bilen næste gang, du skal ud at køre, siger Jesper Rebsdorf

Distriktslederen anbefaler derfor, du får batteriet tjekket, inden kulden for alvor sætter ind, så du også har mulighed for at få det skiftet, hvis det er nødvendigt.

Lygter og vinduer
Uanset om vinteren bliver mild eller med kulde og sne, så byder årstiden under alle omstændigheder på mørke, og det kræver et tjek af bilens lygter – kører man rundt med defekte lygter, er man nemlig svær for andre bilister t se, ligesom man heller ikke selv kan oplyse mørke strækninger tilstrækkeligt.

Derudover anbefaler SOS Dansk Autohjælp, at man renser sine vinduesvisker og sikrer sig, at gummiet er intakt, at vinduerne er fri for trafikfilm og at der er frostsikker sprinklervæske i beholderen, så man kan holde ruderne rene og sikre et godt udsyn.

Tjeklist til en vinterklar bil:
Undersøg vinterdækkenes kvalitet – alder, mønster og tryk
Få batteriets tilstand tjekket
Gennemgå alle lygter og spejle – og hold dem rene
Hæld frostsikret sprinkler- og kølervæske på bilen
Tjek vinduesviskernes forfatning
Rengør og smør gummilister ved dørene med silikone
Giv låsene lidt olie, så de ikke fryser til
Husk i øvrigt, at vejret og forholdene kan være omskiftelige på denne årstid – vær derfor ekstra opmærksom, når du sætter dig bag rattet – den ene dag kan være mild, den næste kold